Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Kolmen tunnin junayhteys Helsinkiin olisi tärkeä

  • Karjalainen
Ilmeisesti koskaan ei ole oikea aika korjata Suomen teitä. Perinteisesti infrastruktuuri-investointeja on pyritty tekemään taantuman aikaan, jotta niiden avulla nostettaisiin työllisyyttä ja edistettäisiin talouden nousua. Nyt ei ole ollut varaa.

Paremmat ajat ovat tulleet, mutta kas: varaa ei ole nytkään. Valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksessa esitetään perusväylänpidon määrärahoihin jopa 400 miljoonan vähennystä nykytasosta (Karjalainen, 10.8.). Vähennys kohdistuu erityisesti korjausvelan vähentämiseen tarkoitettuun rahoitukseen.

Pohjois-Karjalassa heikkokuntoisia ja paikka paikan päällä olevia tieosuuksia on edelleen paljon. Päätös korjausvelkarahan vähentämisestä ei perustu ainakaan Pohjois-Karjalan todellisuuteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjala on pitkien etäisyyksien maakunta, jossa keliolosuhteet vaihtelevat ja oman auton käyttö on suurimmalle osalle maakunnan asukkaista välttämättömyys. Maakunnan tiestön kunnon voi nähdä myös alueellisena yhdenvertaisuuskysymyksenä.

Samaan aikaan talousarviossa esitetään rahaa Turusta ja Tampereelta Helsinkiin suuntautuvan raideliikenteen nopeuttamiseksi. Tämä on perusteltua, mutta jatkosuunnitelmissa on otettava huomioon myös itäinen rataosuus.

Joensuun ja Helsingin välinen junayhteys kestää nyt lyhimmillään reilut neljä tuntia. Tietyillä muutoksilla kesto olisi tiivistettävissä kolmeen tuntiin. Tällä nopeutuksella olisi muun muassa työvoiman liikkuvuuden kannalta Pohjois-Karjalalle huomattavasti suurempi taloudellinen ja elinvoimaa lisäävä merkitys kuin nyt suunniteluilla parannuksilla tulee olemaan Turulle ja Tampereelle.