Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Ministerit maakunnissa - vaalikuume nousee

  • Karjalainen
Kokoomuksen ministeriryhmä polkaisi Joensuun kokoontumisellaan täyteen vauhtiin puolueiden perinteiset loppukesän maakuntavierailut. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja kokoomuksen ministerikatras suuntaavat tänään vielä Kuopioon. Ministerien ohella myös monet eduskuntaryhmät kokoustavat maakunnissa.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, odotettavissa onkin lähipäivinä ja -viikkoina avauksia ja ehdotuksia valtiovarainministeriön viime viikolla julkaisemaan ensi vuoden budjettiesitykseen. Hallitus kun pitää budjettiriihensä elokuun lopulla, ja silloin 2019 talousarvio saa lopulliset linjauksensa.

Budjettiriihessä ratkaistavat asiat ovat ennakkoon tiedossa. Lisäksi käydään varmuudella keskustelua katastrofaalisen satokauden jälkeisestä kriisiavusta viljelijöille. Onpa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) väläytellyt myös sitä, että hyvän taloustilanteen suoma liikkumavara kohdistettaisii pienituloisiin (Yle, 12.8.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epäselväksi tosin jää, mitä Sipilä tällä liikkumavaralla tarkoittaa. Vuoden 2019 budjettiesityshän on reilusti alijäämäinen, ja se alijäämä katetaan lisävelalla. Missä se liikkumavara siis on?

Oman lusikkansa pistävät soppaan opposition edustajat, jotka huutelevat talousarvioehdotuksiaan hallituspuolueiden edustajien sekaan.

Petteri Orpo ennätti jo Joensuussa toppuutella näitä vaatimuksia, ja hän syyttikin samalla oppositiota vaalikiimasta. Orpon mukaan oppositio tekee nyt vaalilupauksia, jotka on mahdoton toteuttaa.

Ministerin piikittely oli osoitettu lähinnä SDP:n suuntaan.

Petteri Orpo otti Joensuussa kantaa myös työllisyyskehitykseen. Hänen mukaansa kokoomus tavoittelee tulevalla vaalikaudella yli 75 prosentin työllisyysastetta. Luvassa on edelleen uudistuksia, joilla 2020-luvulla päästäisiin pysyvään 80 prosentin työllisyysasteeseen.

Vaalit lähestyvät, mikä näkyy myös näissä Orpon ja Sipilän puheissa. Lupaukset kun eivät ole vain opposition etuoikeus.

Luvassa on mielenkiintoiset kahdeksan kuukautta, jotka huipentuvat eduskuntavaaleihin huhtikuussa 2019. Nähtäneen vielä yllättäviäkin ulostuloja niin yksittäisten poliitikkojen kuin puolueidenkin osalta.