Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Pääkirjoitus

SDP ja kokoomus nyt toistensa kimpussa

  • Karjalainen
Suurimpien puolueiden kesäkokoukset antoivat osviittaa siitä, millä teemoilla ja mitä muita puolueita haastamaan suurimmat puolueet asettuvat nyt, kun seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa enää kahdeksan kuukautta.

Johtopäätös näistä kesäkokouksista on tältä osin selvä. Pääoppositiopuolue SDP käy kyllä puheenjohtajansa Antti Rinteen johdolla ärhäkkäästi koko hallitusrintaman kimppuun, mutta se näyttää valinneen päävastustajakseen kokoomuksen. Vastaavasti kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon kesäkokouspuheissa oli ankarimman arvostelun kohteena SDP.

Sekä Rinne että SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ovat suunnanneet tykkinsä kokoomukseen ja Orpoon, käyttäen termiä Orpon linja syyttäessään koko hallitusta mutta erityisesti kokoomusta pienituloisten unohtamisesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Orpo puolestaan varoittelee SDP:n vaalilupausten olleen toistaiseksi uhoa tehtyjen päätösten perumisesta tai rahanjaosta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen jatkoi tätä demareiden arvostelua keskiviikkona mediatiedotteellaan, jonka otsikko oli Rinne-vaara on vakavin uhka Suomen taloudelle.

Eduskuntavaalien jälkeen on merkityksellisintä se, mitkä suurista puolueista löytävät keskenään eniten yhteistä ja kykenevät rakentamaan yhteisen enemmistöhallituksen. Ennen vaaleja on sen sijaan merkityksellisintä se, mitkä puolueet näyttäytyvät äänestäjille kaikista eniten toistensa vaihtoehtoina.

Kun SDP ja kokoomus käyvät ainakin tässä vaiheessa puolueista tiukinta kisaa suurimman eduskuntavaalipuolueen asemasta, on luonnollista, että ne haastavat nyt toisiaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että näissä molemmissa puolueissa on arvioitu omalle puolueelle olevan vaalitaktisesti edullista luoda vastakkainasettelua juuri näiden kahden puolueen välille.

Tämä ei lupaa hyvää etenkään keskustalle. Jos se sivuutetaan tyystin vaaliväittelyissäkin, se on vaarassa jäädä kolmanneksi. Lisäksi on jo kokemusta siitäkin, että SDP:n ja kokoomuksen kiivaskaan vastakkainasettelu ennen vaaleja ei ole välttämättä este niiden hallitusyhteistyölle vaalien jälkeen. Vihreille ja perussuomalaisille tämä syksyinen lähtöasetelma tietää niin ikään huonoa.