Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Kulukorvausohjeisiin oikeansuuntainen muutos

  • Karjalainen
Eduskunnan kulukorvausohjetta muutetaan niin, että jatkossa kansanedustajien pitää toimittaa eduskunnalle kakkosasuntonsa vuokrasopimuksen ohella myös sen isännöitsijätodistus. Asiasta kertoi Iltalehti (15.8.), joka aiemmin paljasti perussuomalaisten kansanedustajien Teuvo Hakkaraisen ja Ville Vähämäen ilmoittaneen kakkosasunnokseen Helsingin Töölöstä vuokraamansa kellarisaunatilan, jota ei ole tarkoitettu asumiseen.

Hakkarainen ja Vähämäki ovat vuokranneet saunaa ja sen perusteella nostaneet eduskunnalta kakkosasunnon hankkimiseen tarkoitettua kulukorvausta. Vähämäki ilmoitti kyseisen saunatilan asunnokseen vuosina 2013-2015, ja Hakkarainen ilmoittaa asuvansa tässä saunassa edelleen.

Tämän perusteella Hakkarainen on saanut korotettua kulukorvausta noin 29 000 ja Vähämäki 13 000 euroa. On todennäköistä, että nämä summat peritään heiltä takaisin, mutta eduskunta vielä selvittää tätä asiaa. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoi Ylelle (15.8.), että kansanedustajakaksikko on pyytänyt lisäaikaa vastatakseen kysymyksiin asumisjärjestelyistään. Määräaika selvitysten antamiselle oli alun perin tämän viikon keskiviikko.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On hyvä, että edes tämä muutos tehdään. Sitä on valmisteltu eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) aloitteesta, ja lopullisen päätöksen tekee eduskunnan kansliatoimikunta noin kuukauden kuluttua.

Perussuomalaiskaksikon järjestelyt vaikuttavat vähintäänkin kyseenalaiselta vilungilta, etenkin kun vuokrasopimusta oli muokattu sellaiseksi, että saunatilan oikea käyttötarkoitus ei käynyt ilmi. Tähän saakka eduskunta on voinut luottaa kansanedustajien ilmoituksiin, mutta nyt käytäntöä joudutaan muutaman edustajan epärehellisyyden vuoksi. Etenkin Hakkarainen jää tästä ja useista muista toilailuistaan eduskuntalaitoksen historiaan.

Kun kerran käytäntöä nyt muutetaan, yhtä hyvin sitä voitaisiin muuttaa niin, että kansanedustajat toimittaisivat eduskunnalle vuokrakuittinsa kakkosasunnostaan. Tämä on torjuttu sillä, että se aiheuttaisi työlästä kuittirumbaa ja olisi osoitus epäluottamuksesta, mutta äänestäjät ovat kyllä vastaavasta hyvin selviytyneet ja näyttävät täten mallia edustajilleen.