Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Kevään vaaleissa tilaa uusille kansanedustajille

  • Karjalainen
Savo-Karjalan vaalipiirin asetelmat istuvien kansanedustajien osalta alkavat olla selvät kevään 2019 eduskuntavaaleihin. Vielä empivistä edustajista Riitta Myller (sd.) ilmoitti tällä viikolla jättävänsä eduskunnan.

Jo aiemmin oli tiedossa se, että Seppo Kääriäinen (kesk.), Markku Rossi (kesk.) ja Pentti Oinonen (sin.) eivät enää lähde vaaleihin ehdolle. Tämä nelikko keräsi 2015 eduskuntavaaleissa yhteensä yli 22 500 ääntä. Nämä äänet etsivät uutta kotiaan ensi keväänä.

Demareilla on tällä kaudella ollut kaksi kansanedustajaa, jotka molemmat valittiin tehtävään Pohjois-Karjalasta. Myllerin ohella eduskunnassa on työtä tehnyt Merja Mäkisalo-Ropponen. Mistä siis pitkän työn politiikassa tehneelle Riitta Myllerille korvaaja?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

2015 vaaleissa demareiden rannalle jääneistä varasijalle tuli Tuula Väätäinen, ja kaksi seuraavaksi menestyneintä ehdokasta oli niin ikään Savosta.

Joensuussa puhutaan, että demaripiirin toiminnanjohtaja, Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Eskelinen olisi lähdössä tosimielellä kevään vaaleihin. Uskottavalle demariehdokkaalle onkin nyt tilaa, kun Riitta Myller vielä luopuu paikastaan. Eskelinen tunnetaan paitsi Joensuussa myös molemmissa maakunnissa.

Keskustalta Kääriäinen jää nyt siis pois, ja keväällä europarlamenttiin vaihtaneen Elsi Kataisen tilanne on vielä auki. Piirin kuudesta keskustalaisesta edustajasta alkuun oli kaksi maakunnasta: Hannu Hoskonen ja Anu Vehviläinen. Eero Reijonen nousi keväällä eduskuntaan Kataisen sijalle.

Pohjois-Karjalasta keskustan ehdokkaaksi onkin jo ilmoittautunut Outokummun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Huttunen, joka pyrkii eduskuntaan nyt tosimielellä.

Kiinnostava asetelma on myös suurten puolueiden takana. Pentti Oinonen ja persujen listoilta eduskuntaan nousseet nykyiset siniset Kari Kulmala ja Kimmo Kivelä keräsivät kolmestaan viime vaaleissa yli 16 000 ääntä. Se on enemmän kuin vihreät ja kristilliset saivat koko omilla listoillaan kasaan.

Kiinnostavaa onkin nähdä, millainen kisailu käydään suurten takana Savo-Karjalassa. Millaisen kannatuksen saavat siniset, persut, kristilliset ja vihreät?