Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Pikavippeihin tarvitaan lisää rajoituksia

  • Karjalainen
Pikavippialaa ei Suomessa tunnuta saatavan kuriin, vaikka alan toimintaa on jo hyvän aikaa säädelty lailla. Suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä on edelleen ollut kasvussa, ja merkintä on nyt 379 000 suomalaisella.

Vuonna 2013 voimaan tullut laki määräsi korkokaton alle 2 000 euron lainoille ja asetti eräitä muita rajoituksia.

Luotottajat ovat kuitenkin oppineet kiertämään lain kirjainta, eikä laki näytä ainakaan tarpeeksi vähentäneen korkeakorkoisten vakuudettomien pienluottojen kansalaisille tuottamia taloudellisia ongelmia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laki velvoittaa pikaluotottajia myös rekisteröitymään Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään kuluttajaluotonantajarekisteriin. Rekisterissä on tällä hetkellä 62 Suomessa toimivaa yritystä.

Pikaluotottajat markkinoivat itseään varsin innokkaasti ja viestittävät erityisesti lainan saannin helppoudesta ja nopeudesta. Markkinointia voi pitää härskinä erityisesti, kun ottaa huomioon alan ansaintalogiikan.

Luotottajatkin tietävät, että pikaluottoja ottavat erityisesti ne ihmiset, joiden henkilökohtainen talous ei lähtökohtaisesti ole erityisen hyvässä hallinnassa. Osa luotoista jää siis varmuudella maksamatta. Huikeat korot takaavat sen, että luotottaja jää voitolle tästäkin huolimatta.

Pikavippiala on Helsingin Sanomien (12.8.) mukaan edelleen erittäin tuottoisa. Oman pääoman tuotot saattavat alan yrityksillä nousta kahdestakymmenestä jopa viiteenkymmeneen prosenttiin. Tuotto on huikeasti korkeampi kuin esimerkiksi perinteisillä pankeilla.

Oikeusministeriö on parhaillaan valmistelemassa 121 kansanedustajan allekirjoittamaa lakialoitetta, joka kieltäisi korkeakorkoisten pikaluottojen markkinoinnin. Lakialoite on saanut kannatusta yli puoluerajojen.

Mainoskielto on harkitsemisen arvoinen keino. Se purisi varmasti ainakin osaan niistä tapauksista, jossa laina otetaan hetken mielijohteesta spontaanisti, vertailematta ja maksukykyä punnitsematta.

Myös muita rajoituksia on edelleen syytä harkita. Pikalainat ovat vain yksi osa kansalaisten ylivelkaantumista, mutta niiden rajoittaminen suojelisi erityisesti taloudellisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.