Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Katolisen kirkon kitkettävä pedofilian juurisyytkin

  • Karjalainen
Koko maailma on kauhistellut jälleen loppukesän aikana uutisia katolisen kirkon tapahtumista. Katolisten pappien tekemästä lasten hyväksikäytöstä on saatu tietoa ja todisteita, oikeuden päätöksiäkin, jo vuosia, mutta hyssyttely on siitä huolimatta jatkunut ja jatkunut.

Virallinen katolinen kirkko on välttänyt ottamasta kantaa ja tuomitsemasta rikoksiin syyllistyneitä. On vedottu yksittäistapauksiin, jopa syyllistetty uhreja. Kiinni jääneille on järjestetty uusia tehtäviä, uusia seurakuntia. Ymmärtämystä on näyttänyt löytyvän enemmän rikoksiin syyllistyneille kuin heidän uhreilleen.

Jo pitkään paavia on vaadittu selkeästi tuomitsemaan se, mikä ei ole toki ollut mikään tapa mutta kuitenkin liian yleistä ollakseen pelkkä poikkeus. Koko korin pilanneita mätiä omenia on ollut yksinkertaisesti liian paljon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vihdoin maanantaina paavi Franciscus teki sen, mitä koko paavi-instituution olisi pitänyt tehdä jo ei vuosia vaan vuosikymmeniä sitten.

Paavi kommentoi katolisen kirkon seksuaalirikoksia vihdoin sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa julkistettiin raportti 301 katolisen papin hyväksikäyttäneen tuhansia lapsia ja salanneen rikokset 70 vuoden ajan (Helsingin Sanomat, 21.8.).

Luvut ovat hurjia, mutta sittenkin vain jäävuoren huippu ja vain pieni osa paljastuneistakin lasten hyväksikäyttötapauksista.

Paavi myönsi kirjeessään, että kirkko on ummistanut rikoksilta silmänsä ja vaientanut uhrien ja heidän perheidensä suut. Vihdoin paavi vaatii katolista kirkkoa tunnustamaan menneisyyden synnit ja virheet.

Surullista on tietää, että moni ei ole rohjennut puhua tapahtuneista kenellekään, ja vielä surullisempaa on, että moni perhe ei ole uskonut lastensa kokemuksia todeksi.

Katolinen kirkko on kääntynyt oikealle tielle, mutta epävarmaa on, kuinka tukevasti polku on pohjustettu. Onko lasten hyväksikäyttö katolisessa kirkossa pelkkää historiaa, vaikka samoja rikoksia tulee julki yhteiskunnassa koko ajan enemmän?

Kaikkien yhteisöjen ja yhteiskuntien on syytä toimia katolisen kirkon rinnalla iljettävän rikollisuuden lajin kitkemiseksi pois. Pedofiliaskandaalit panevat myös miettimään, joko katolinen kirkko olisi kypsä uudistukseen, jolla pappien naimattomuusvaatimus poistettaisiin.