Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Maakunnan kylillä eletään täyttä elämää

Maakuntapäivä näytti taas, miten paljon voimaa ja elinvoimaa Pohjois-Karjalassa on. Maakuntapäivän yhteyteen oli sovitettu myös Pohjois-Karjalan vuoden kylän palkitseminen. Ei voisi olla onnistuneempaa valintaa kuin Kiteen Kyläpari. Kunniamaininta Paiholan kylälle täydentää valintaa hienosti.

Kaupungistumiskehitys- ja maaseudun autioitumispuheen alle on kokonaan jäänyt, miten täyttä elämää maaseudulla eletään ja miten paljon siellä tehdään. Maaseudulla on yhä vireää elämää, hyvinvoivia eläkeläisiä, perheitä ja nuoria ihmisiä sekä monenlaista yritystoimintaa.

Kyläparin muodostaa kylätrio Korkeakangas, Potoskavaara ja Kantosyrjä. Yhteinen toiminta on vireyden edellytys väen vähetessä monessa muussakin paikassa. Kylärajat eivät ole samalla tavalla korkeat kuin huonojen liikenneyhteyksien ja tiukkojen koulupiirirajojen aikaan. Kyläpari on tällaisesta yhteisöllisyydestä ja laajentuneesta yhteen kasvamisesta oiva esimerkki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä merkittävä perusta kannattaisi huomioida myös myöhemmin valtakunnallista vuoden kylää valittaessa.

Virkeä kylätoiminta vaatii paljon aktiiveilta mutta ja ennen kaikkea kaikkien kyläläisten panosta. Palkituilla Kiteen kolmella kylällä on monenlaista yhteistoimintaa, joten melkein jokaiselle on jotakin. Moni muuallakin asuva on viihtynyt Myllyteatterissa. Kesäteatteri ei ole pelkkää kesäaikaista näyttelemistä, vaan sen pyörimiseen tarvitaan kaikenlaisen tekijöitä kahvinkeittäjistä rakentajiin.

Kyläparille oiva voittajapari on kunniamaininnan saanut Paihola. Kun Kyläpari on perinteistä haja-asutusaluetta, Paihola kasvaa Joensuun ja Kontiolahden kirkonkylän reunamilla. Siellä on ollut vanha pohja, jolla ponnistaa, mutta sairaalan loppuminen ja vastaanottokeskuksen sammuminen ovat aiheuttaneet omat tilanteensa.

Paiholan kylällä ei nähty vastaanottokeskuksen uudelleen avaamisen aikaan protesteja, sillä monikulttuurisella työllä on siellä pitkät perinteet.

Näidenkin palkintojen takana oleva Pohjois-Karjalan kylät ry juhli lauantaina 20-vuotista taivaltaan. Yhdistys tekee merkittävää työtä koko maakunnan vireänä pitämisessä. Tärkeimmän vastuun kantavat kuitenkin kylien asukkaat itse.