Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Terveys vaatii vastuuta ja asenteiden ravistelua

  • Karjalainen
Euroopassa on todettu alkuvuonna peräti 41 000 tuhkarokkotapausta. Kuolleita on 37. Sairastuneita on lähes kaksinkertainen määrä koko viime vuoteen verrattuna, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Pahin tilanne on Ukrainassa.

Epidemia kolkuttelee myös Suomen ovella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tuhkarokkotapauksia todettiin viime vuonna 11. Tänä vuonna tautiin on sairastunut seitsemän ihmistä.

Tuhkarokko on vaarallinen tauti, jolla on vakavia jälkitauteja. Vielä 1970-luvulla tuhkarokkoon kuoli noin kolme suomalaista vuodessa. Tuhkarokkoa vastaan alettiin rokottaa vuonna 1975. Vuonna 1982 kansalliseen rokotusohjelmaan tullut MPR-rokote antaa suojan tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Rokote annetaan lapsille 12 kuukauden ja kuuden vuoden iässä. Jos lapsi elää tai matkustaa tuhkarokkoalueelle, hänet voidaan rokottaa jo puolen vuoden iässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rokotuskattavuus on Suomessa yli 90 prosenttia. WHO:n linjauksen mukaan tarttuva tauti häviää vasta 95 prosentin rokotuskattavuudella. Rokottamattomuus on kuitenkin alkanut lisääntyä myös Suomessa. Rokottamattomuus ei uhkaa vain omaa henkeä, sillä yksi sairastanut tartuttaa keskimäärin 10-15 ihmistä.

Suomessa julkisuuteen ovat nousseet myös hopeavesitapaukset. Osa vanhemmista hoitaa lasten sairauksia mieluummin hopeavedellä kuin lääkkeillä. Todellisuudessa jo muutama lusikallinen voi johtaa myrkytykseen.

Yksilöllistyminen ja tiedon määrän lisääntyminen ovat kasvattaneet kriittisyyttä asiantuntijoita kohtaan terveydenhuollossa. Nettipalstojen kohtalotoverit voivat saada tekemään ratkaisuja, jotka tuhoavat terveyden. Hopeavettä lapselleen juottaneen äidin tapaus on parhaillaan syyteharkinnassa nimikkeellä pahoinpitely. Voisiko sama epäily koskea myös rokottamattomuutta?

Lääketieteellinen tutkimus on kulkenut pitkän tien terveytemme parantamisen eteen, ja suurin osa tartuntataudeista on hävitetty rokotusohjelmalla. Sanktiot tuskin parantavat rokotusmyönteisyyttä, eli tarvitaan vastuuta, asenteiden ravistelua ja luottamuksen vahvistamista julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään. Vanhemmilla ei ole oikeutta kikkailla lasten terveydellä.