Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Kiista veronkevennyksistä on vain budjettiteatteria

  • Karjalainen
Juha Sipilän (kesk.) hallitus kokoontuu tänään ja huomenna budjettiriiheen ratkomaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen jäljiltä vielä auki olevia asioita, joista keskeisimmät ovat tuloverotuksen kevennykset, tukitoimet kuivasta kesästä kärsineelle maataloudelle sekä mahdolliset lisärahat Itämeren suojeluun.

Hallituspuolueiden väliseksi kiistakapulaksi on viime viikkoina viritelty veronkevennyksiä. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on painottanut, ettei kenenkään verotus saisi kiristyä ja että tämä edellyttäisi kokonaisuudessaan noin 300 miljoonan euron tuloveronkevennyksiä. Keskustan mielestä tämä summa on ensinnäkin liian suuri ja mahdollisten tätä vähäisempien veronkevennysten pitäisi kohdistua painotetusti pienituloisiin.

Kokoomus näyttää joutuvan perääntymään tästä Orpon linjaamasta mitoituksesta, sillä myös monien ekonomistien mukaan palkansaajien verotus ei kiristyisi, vaikkei tuloveronkevennyksiä ensi vuonna tehtäisikään. Nordean ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan koko vaalikauden aikana tehdyt veronkevennykset kokonaisuudessaan takaavat tämän, minkä Orpo on tunnustanut mutta painottanut samalla tarkastelevansa tätä asiaa vuosittaisilla muutoksilla (Yle, 19.8.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen välinen nokkapokka on enemmän budjettiteatteria kuin täyttä totta. Koko asia näyttää sitä paitsi ratkeavan sillä, että molemmista työmarkkinaosapuolista koostuva työttömyysvakuutusrahaston hallitus on alentamassa työttömyysvakuutusmaksua kompensoidakseen kilpailukykysopimuksen tuomia maksukiristyksiä.

Rahaston hallitus käsittelee maksuasiaa tänään, ja rahaston hallintoneuvosto päättää torstaina esityksestään sosiaali- ja terveysministeriölle. Palkansaajien osalta on jo väläytetty jopa 0,4 prosenttiyksikön alennusta, joka tarkoittaisi rahassa noin 320 miljoonaa euroa eli käytännössä samaa kuin Orpon esittämä tuloveronalennus.

Kaikki saavat tavoittelemansa. Kokoomus voi osoittaa vaatineensa linjakkaasti tuloveronkevennysten tiellä jatkamista, ja keskusta puolestaan voi näin osoittaa torjuneensa ylimitoitetut kokoomuksen veronkevennysvaateet. Eduskuntavaaliasetelmaa on taas niiden kannalta hivenen entistä paremmin pedattu.