Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Huhtasaaren vilpistä ei poliittisia seurauksia

  • Karjalainen
Perussuomalaisten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Laura Huhtasaaren vuonna 2003 Jyväskylän yliopistossa hyväksytyssä opinnäytetyössä on harrastettu vilppiä selvästi runsaammin kuin alkuvuodesta tehdyssä ensimmäisessä esiselvityksessä ilmeni. Toisen esiselvityksen tehneen Helsingin yliopiston kasvatustieteen professorin Patrik Scheininin mukaan jopa 80 prosenttia Huhtasaaren tutkielman pohdintaluvusta on kopioitu muilta (Karjalainen, 28.8.).

Scheinin arvioi STT:lle, että Huhtasaaren tutkinnon perumista harkittaisiin vakavasti, jos opinnäytetyö olisi tuoreempi. Koska se on tehty viitisentoista vuotta sitten, asia on hallinnollisesta näkökulmasta vanhentunut eikä siten vaikuta Huhtasaarelle myönnettyyn maisterintutkintoon.

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen antoi selvityksen pohjalta päätöksensä asiasta. Ratkaisussa todetaan yliopiston pitävän Huhtasaaren toimia luonteeltaan ja mittaluokaltaan vakavina. Opinnäytetyö sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä. Hämäläisen ratkaisu liitetään Huhtasaaren graduun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huhtasaaren pro gradu -opinnäytetyöstä paljastunut mittava plagiointi on tämän kannalta ennen muuta noloa, mutta sillä tuskin on mitään poliittisia seurauksia. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti heti maanantaina, ettei asia vaikuta Huhtasaaren asemaan puolueessaan. Samalla Halla-aho toisti aiemmin ilmaiseman kantansa, että hän toki suhtautuu tieteelliseen plagiointiin vakavasti.

Puolueen kannattajat eivät näin tee. Ennemminkin perussuomalaisten keskuudessa näyttää tästä tapauksesta vahvistuvan käsitys, että heidän puolueensa ja sen kärkihahmot ovat perinteisten instituutioiden harjoittaman poliittisen ajojahdin kohteena eivätkä saa niiltä reilua kohtelua.

Kun puolueen kannatus kumpuaa näiden instituutioiden kyseenalaistamisesta ja vastakkainasettelun lietsomisesta, pikemminkin tämä tapaus nostaa kuin laskee Huhtasaaren suosiota puolueessaan.

Tähän ei vaikuta edes se, että Huhtasaaren puolustautuminen on täysin vailla pohjaa. Aivan taatusti missään opinahjossa ei ole koskaan ohjastettu plagiointiin vaan nimenomaan varoitettu siitä vakavasti.