Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Maatalous voi jatkua vain säällisin tuottajahinnoin

  • Karjalainen
Hallituksen budjettiriihen jälkeen maatalous on saamassa 90 miljoonan euron tukipaketin. Kesän kuivuus viimeisteli jo ennestään alhaisista tuottajahinnoista seuranneen maatalouden kriisin.

Lisätukea maataloudelle on sorvattu ainutlaatuisessa tilanteessa, sillä myös oppositio SDP:tä ja vihreitä myöten on myöntänyt ongelmien laajuuden ja avun välttämättömyyden. Suomea suurempi tukipaketti myönnettiin jo kesällä Ruotsissa, jossa perinteisesti on suhtauduttu maatalouden tukemiseen nihkeästi.

Kotimaisen ruoantuotannon vakava tilanne on siis ymmärretty laajasti. Maataloudessa on kyse ruoasta, ei mistään kaupunkielämästä irrallisesta ja turhanpäiväisestä tukiaisilla elämisestä. Kiristynyt kansainvälinen tilanne on osaltaan vähentänyt ulkomaisen halvan ruoan kiittelyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyse on myös kotimaisen elintarviketeollisuuden työpaikoista, joita ei ole ilman maatalouden perustuotantoa.

Hallituksen kriisipaketit eivät ole kuitenkaan koskaan muuta kuin laastaria haavoihin. Todellinen maaseudun tulevaisuus määritellään niissä pöydissä, joissa kauppa ja elintarviketeollisuus istuvat. Kauppa on härskisti käyttänyt hyväkseen asemaansa ja vetänyt tuottajahintoja jatkuvalla syötöllä alaspäin.

Suomalaisen kulutusmenoista menee ruokaan enää noin 12 prosenttia. Lähes kaikki kaupan kassalle jätettävä raha menee veroihin, kaupalle, kuljetuksille ja elintarviketeollisuudelle. Leivästä vain siivun tai parin verran menee viljan tuottaneelle viljelijälle.

Yhä useampi kysyykin, onko valtion budjetti oikea paikka ja lisätukiraha oikea, saati riittävä keino maatalouden jatkumisen turvaamiseksi. Ruoan raaka-aineista pitää maksaa sen verran, että sillä on todellista merkitystä maatalouden kannattavuudelle.

Markkinahinnoin ja täysin ilman tukea maataloutta ei ole Suomessa, niin kuin ei missään muuallakaan. Kaupan on myönnyttävä tosiasioiden edessä niin, että kuluttajien yhä enemmän arvostamaa kotimaista ruokaa voidaan tuottaa.

Halpuuttamisista on tullut jo rasite erityisesti osuuskaupan maineelle. Kuivuus ei kuitenkaan ole sen enempää kaupan kuin hallituksenkaan syy.

Tällaisiin erityistilanteisiin tarvittaneen apua entistä useammin.