Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Tuomionaula tehtävien alueellistamisen arkkuun

Viimeisin mutta tuskin vielä viimeinen naula valtion tehtävien alueellistamisen arkkuun on oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) päätös sijoittaa perustettava uusi tuomioistuinvirasto Vantaalle eikä esimerkiksi Joensuuhun. Alueellistamislain hautaamisvalmistelut voi aloittaa.

Toki eduskuntavaalit ovat tulossa. Vaalien jälkeen valittavalla uudella hallituksella on mahdollisuus ryhtyä tekemään alueellistamis- ja aluepolitiikkaa sanojen sisällön edellyttämällä tavalla. Nykyhallituksen ristiriitaiset puheet, tahtotila ja teot ovat olleet pettymys alueiden näkökulmasta. Hallitus ei ole tehnyt alueellistamis- vaan keskittämispolitiikkaa.

Kaksi räikeää esimerkkiä savokarjalaisittain ovat ratkaisu tuomioistuinvirastosta sekä vuosien veivaamisen jälkeen vesitetty päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sijoittamisesta Kuopioon. Helsingissä istuva hallitus päätti, että ainoa oikea paikka Fimealle on Helsinki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sama asenne haisee tuomioistuinviraston sijoituspäätöksessä. Sijainti ja saavutettavuus nostettiin tärkeiksi perusteiksi valita Vantaa. Se lyö märällä rätillä korville alueellistamisen alkuperäisiä tavoitteita ja henkeä. Niitä ovat esimerkiksi aluetaloutta ja työllisyyttä tukevat vaikutukset sekä koulutetun työvoiman saamisen varmuus.

Joensuun etu muihin nähden sivuutettiin kylmästi päätöksessä. Joensuussa toimii Itä-Suomen yliopiston vahvasti kehittyvä oikeustieteen ja -tutkimuksen koulutus, joka on kiistatta valtakunnan huippua.

Sitä vähätteli keväällä julkistettu oikeusministeriön selvitys hakijapaikkakunnista. Sen jälkeen ei ollut yllätys, että virasto sijoitetaan pääkaupunkiseudulle, kuten Karjalaiselle totesi (20.4.) muun muassa Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Koordinaatioryhmän mukaan koulutuksen laadun pelätään heikkenevän, jos virasto sijoitettaisiin mihinkään muualle kuin pääkaupunkiseudulle.

Asenne ratkaisee myös hallituksen toimissa. Hallitus vakuuttaa koko maan alueellisen kehittämisen välttämättömyyttä. Puheiden sijaan tarvitaan tekoja. Alueellistaminen ei yksin käännä kehitystä paremmaksi, mutta se olisi tärkeä tuki ja piristysruiske säteilyvaikutuksille.

Muokattu 6.9.2018 kello 12.40: Tuomioistuinviraston hakijapaikkakuntien selvityksen tekijä oli oikeusministeriö.