Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Seurakuntapäättäjiltä kysytään kaukonäköisyyttä

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalaan esitetään laajan Siun seurakunta -yhtymän perustamista (Karjalainen, 5.9.). Toteutuessaan sillä on mahdollisuus olla kirkon piirissä samanlainen edelläkävijä kuin maakunnallinen Siun sote on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

Seurakuntapäättäjiltä kysytään rohkeutta ja kaukonäköisyyttä ottaa askel uuteen aikaan. Tarkoitus on, että seurakunnat ottavat kantaa lokakuussa ja ratkaiseva päätös tehdään joulukuussa.

Tällä aikataululla asiasta päättää Joensuun nykyinen kirkkovaltuusto marraskuussa pidettävien seurakuntavaalien jälkeen. Selvää on, että yhdistymishanke nousee keskusteluihin ennen vaaleja. Seurakuntien hallinnollinen yhdistäminen herättää pelkoja oman seurakunnan identiteetin menettämisestä. Tämä on luonnollista ja sama ilmiö kuin pienten kuntien yhdistämisessä suurempiin, mistä on kokemuksia Joensuun seudullakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikkiaan 13 seurakunnan yhtymän perustaminen ei muuta varsinaista seurakuntatyötä. Yhdistämisellä tavoitellaan laajempia ja vahvempia hartioita seurakuntien taloushallintaan sekä nykyistä joustavampaa työvoiman käyttöä. Etenkin pienten seurakuntien talous on entistä ahtaammalla, eikä tulevaisuus lupaa parempaa. Taloutta rasittavat etenkin henkilöstö- ja kiinteistömenot.

Käytännön hankaluuksiakin uudessa suuressa Joensuun seudun seurakuntayhtymässä tulee olemaan, myöntää reilusti hanketta selvittänyt pääneuvottelija Sami Lahtiluoma. Yhdistyvät seurakunnat ovat hyvin erikokoisia, ja välimatkat laajan yhtymän sisällä olisivat melko pitkiä. Myös seurakuntaliitosten mahdollisuus tulevaisuudessa voi tulla tarpeelliseksi selvittää.