Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Viljelijöiden hätä on vihdoin ymmärretty

  • Karjalainen
Maatalouden kannattavuuden selvittämisessä oli tällä viikolla väliraportin aika. Se on selvinnyt, että alkutuottajien tilanne on todella huono ja jotain on tehtävä, jos mieli säilyttää suomalainen elintarviketeollisuus ja saada kotimaista ruokaa kaupasta pitkälläkin tähtäimellä. Epäoikeudenmukaisuus tulonjaossa ei ole tunne vaan fakta.

Vuorineuvos Reijo Karhinen vakuuttaa maatalouden yrittäjätulon parantamisen 500 miljoonalla eurolla olevan mahdollista mutta vain järeillä toimilla ja ketjun kaikkien osien yhteisponnisteluin. A-Studion (5.9.) keskustelussa mukana olleen lappilaisen viljelijän mukaan viljelijät ovat jo tehneet kaiken tehtävissä olevan: on syöty pääomia, tingitty sekä katteista että henkilökohtaisista menoista, investoitu toisaalta rajusti ja toisaalta jätetty ylläpitoinvestointeja tekemättä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) osoitti samassa keskustelussa vaatimuksen kaupalle: vahvimman on aloitettava.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lopulta kuluttajat ovat avainasemassa, sillä heidän pillinsä mukaan kauppa tanssii. Toisaalta kauppa pystyy määräämään soitannan sävellajin: mitä pidetään esillä paraatipaikoilla, massoissa ja ottavimmalla hyllykorkeudella, mitä mainostetaan, mitä tuoksutellaan.

S-ryhmä keräsi suurimman hyödyn ja kantaa nyt suurimman taakan halpuuttamiskampanjoistaan. K-ryhmän vastaisku on Tuottajille kiitos -kampanja, jossa tuottajille tilitetään ekstrahintaa muutamista tuotteista. Maitobonuksesta pääsevät osille vain Arlan tuottajat, joten tämä onni potkaisee vain pientä osaa suomalaisista tiloista.

Joka tapauksessa S-ryhmä joutuu vastaamaan kampanjaan - toivottavasti nopeasti.

Kuluttajilla on valmius osallistua kotimaisen ruoan tuottamisen tukemiseen, kunhan avun suorasta tilittämisestä viljelijöille on varmuus. Keinoja on, kunhan nykytekniikka hyödynnetään vähittäiskaupassa. Kotimaisen ruoan entistä selkeämpi esillepano ja erottaminen tuontielintarvikkeista on helppo ensi askel, jolla vähittäiskauppa voi tukea kotimaisuutta. Sillä tavalla huijausta lähentelevät tuotemerkit eivät söisi kotimaisen viljelijän leipää.

Lopulta tavallinen ihminen on tässä niin kuin ilmastonmuutostakin torjuttaessa tärkein tekijä.