Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Aallon kompastelu vie vihreiltä kannatusta

Kolmen suurimman puolueen väliset kannatuserot ovat kaventuneet Ylen (6.9.) Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä niin, että yhtä hyvin gallupkärjessä jatkava SDP, seuraavana tuleva kokoomus kuin tämän tuoreimman ja sitä edellisen Ylen mittauksen mukaan myös keskusta voivat elätellä toiveitaan suurimman puolueen ja samalla hallituksen muodostajan aseman lunastamisesta ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

SDP:lle kyselytutkimus mittasi nyt kannatusosuudeksi 20,3, kokoomukselle 19,0 ja keskustalle 17,8 prosenttia. Muutokset edellisestä kannatusmittauksesta mahtuvat tutkimuksen virhemarginaaliin, samoin kuin vihreiden prosenttiyksikön pudotus 12,6 prosenttiin, mutta tämä alhaisin luku sitten marraskuun 2016 lietsoi keskustelua vihreiden alamäestä ja erityisesti vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon aseman heikentymisestä.

Tämä yksi kyselytulos ei vielä Aallon vastaista kapinaa vihreissä synnyttäisi, mutta kun sen taustalla on Aallon kompasteluja julkisuudessa ja puolueen kannatuksen nousu noin vuosi sitten jopa 18 prosentin tuntumaan, niin Joensuussa koulunsa käyneen Aallon asema on käymässä tukalaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kompastelua edusti sekin, että Aalto pakeni torstaina eduskunnassa toimittajia, jotka tavoittelivat hänen kommenttejaan puolueen laskevista kannatusluvuista. Uutiskuvat kameroilta karkuun juoksevasta puheenjohtajasta vahvistavat yleistä mielikuvaa siitä, että vihreiden ongelmat henkilöityvät tähän pakenijaan.

Vihreiden kannatus on yhä selvästi vahvemmalla tasolla kuin viime eduskuntavaalien, 8,5 prosentissa. Viime vuoden kuntavaaleissa sen kannatus oli kuitenkin jo 12,5 prosenttia ja nousi siis gallupeissa nopeasti, myös Aallon kesäkuussa 2017 alkaneen puheenjohtajakauden aluksi. Vihreät hallitsivat silloin opposition ilmatilaa, jopa sanelivat agendan, kun he kävivät ärhäkkäästi hallituksen kimppuun sen koulutusleikkauksista.

Tämän jälkeen yleinen huomio on keskittynyt hallituksen sote-uudistuksen ja työelämämuutosten kaltaisiin asioihin, minkä ansiosta SDP on koettu hallituksen vastavoimaksi ja se on myös kohentanut kannatustaan, varmasti juuri vihreiden kustannuksella. Nämä selitykset eivät kuitenkaan pian Aallolle riitä, jollei hän kykene parantamaan otettaan.