Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Perusteltu kielto myrkyille leikkipaikoille ja -puistoihin

Kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukes haluaa kieltää epäilyttäviä terveysvaikutuksia aiheuttavan rikkakasvien torjunta-aineen käytön leikkipaikoilla ja -puistoissa (Karjalainen, 6.9.). Glyfosaattia sisältävien aineiden käyttökieltoa suunnitellaan päiväkotien ja koulujen pihoille sekä kivetyille ja päällystetyille julkisten alueiden koville pinnoille.

Kielto on terveys- ja turvallisuussyistä perusteltu ja kannatettava. Rajoituksia ja käyttökieltoja on tulossa glyfosaattia sisältäville aineille, joista tunnetuin on Roundup -tuotemerkki.

Roundup on kiistelty kasvimyrkky, joskaan ei ainoa Suomessakaan. Kasvimyrkylle altistumisen epäillään aiheuttavan syöpää. Tästä on tuore oikeustapaus jättikorvauksineen Kaliforniassa. Suomessa on myynti- ja käyttölupa 40 glyfosaattia sisältävälle valmisteelle. Niistä 19 on tarkoitettu vain ammattimaisiin kasvinsuojelutöihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Glyfosaatti haluttiin viime vuonna kieltää EU:ssa, mutta lopulta suurin osa EU-maista ja myös Suomi oli käytön jatkoluvan myöntämisen kannalla. Käytöstä luopuminen on vaikeaa, koska glyfosaattia käytetään maataloudessa laajasti ja runsaasti, eikä sille ole löydetty yhtä tehokasta korvaajaa. Lisäksi EU:n kemikaalivirasto linjasi, että glyfosaatti ei aiheuta syöpää, vaikkakin väärin käytettynä se voi aiheuttaa muita vaurioita. Tämä huolettaa myös Suomessa.

Suomen pelloilla glyfosaattia käytetään vastuullisesti vain rikkakasvien torjuntaan. Eri puolilla Eurooppaa käyttö on runsaampaa ja villimpää, kun aineita käytetään myös nopeuttamaan keinotekoisesti viljasadon valmistumista korjuukuntoon. Torjunta-aineita pitää käyttää myös ranta-alueilla erityisen vastuullisesti.