Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Nettikaupasta varoittelu ei ole turhaa

  • Karjalainen
Kaukomaiden verkkokaupoista saa ihan samaa tavaraa halvalla kuin kotimaisista kaupoista kiskurihintaan. Suomalaiset ovatkin tarttuneet hanakasti halvan tavaran ostamismahdollisuuteen. Postin jakelemien ulkomaan pakettien määrä kasvoi jälleen tämän vuoden alkupuolella kymmenellä prosentilla verkkokauppaostosten ryydittämänä.

Aivan kuin elämässä yleensäkin, myös ja erityisesti Kaukoidän verkkokaupoissa pätee viisaus: mikään liian hyvältä vaikuttava ei ole totta.

Tiistaina alkaneeseen Omalla vastuulla -viranomaiskampanjaan liittyen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testasi kaukomaiden verkkokauppojen tuotteita. Tulokset olivat järkyttäviä, joskaan eivät yllättäviä. Verkossa myydään halvalla paljon huonoa tavaraa, ja merkittävä osa tuotteista on vaarallisia. Mitä halvempaa, sen roskempaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Jotta hyvän pystyy erottamaan huonosta, kuluttajalla kuitenkin on oltava osaamista enemmän kuin kohtuudella voidaan odottaa. Hinnasta voi saada osviittaa, mutta ostaja on yksin jopa rikollisliigojen kanssa.

Tukesin tutkimista tuotteista suurinta osaa ei Suomessa saisi edes myydä, mutta EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ostavalla on hyvin vähän viranomaisturvaa. Lisäksi esimerkiksi kirpputorilla ostamaansa eteenpäin myyvä voidaan vahingon sattuessa velvoittaa kantamaan maahantuojan vastuun.

Paitsi haitallisia ja vaarallisia monet nettituotteet ovat tuoteväärennöksiä. Tulli varoittaa, että Euroopassa menetetään näin arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa. Epäluotettavasta verkkokaupasta ostaessaan voi menettää ostoksen hinnan lisäksi muutkin rahansa sekä pankki- ja henkilötiedot. Kaupan päälle voi saada haittaohjelman.

Moni kärsii vahingon hiljaa nahoissaan. Haksahdus nolottaa. Viranomaiset rohkaisevat kuitenkin kertomaan huijauksesta, ja sitä varten on perustettu huijausinfo.fi. Avautuminen ei ehkä tuo omia rahoja takaisin mutta saattaa pelastaa jonkun toisen.

Viranomaiset ovat aktivoituneet nettikaupan ongelmien esiintuomisessa, mutta vastapuolella ollaan aina muutama askel edellä. Netti eikä nettikauppa eivät ole peikkoja, mutta valppautta niissä vaaditaan. Kuluttaja on siellä pitkälti oman onnensa seppä.