Tiistai, 24.11.2020 
Lempi
Pääkirjoitus

Pielisen Karjala saisi levenevät hartiat

  • Karjalainen
Kuntaliitosrintamalla on ollut muutaman vuoden ajan hipihiljaista, mutta pinnan alla taitaa sittenkin muhia. Valtimolla jätettiin kolmea vaille kaikkien valtuutettujen allekirjoittama valtuustoaloite välittömien neuvottelujen käynnistämiseksi Nurmeksen kanssa. Kuntaliitoksen kannalle on siirtynyt sitä ennen vastustaneita voimahahmoja.

Valtimo ei ole ensimmäistä kertaa niin sanotusti pappia kyydissä. Nurmes on Valtimon entinen emäpitäjä: Valtimo itsenäistyi vuonna 1810 tasan sata vuotta sen jälkeen, kun Nurmes oli itsenäistynyt.

Uudelleen yhdistymistäkin on yritetty kolme kertaa (Ylä-Karjala, 25.11.2017): vuonna 2007, sitten 2011-2012 ja vuonna 2013-2014.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uuden Pielisjärven syntymisestä oltiin viimeksi varsin toiveikkaita, mutta Nurmes ja Valtimo antoivat Lieksalle rukkaset.

Valtimo ei ole ensimmäistä kertaa aloitteentekijä. Toivottavasti nyt, kun neuvottelupöydästä ovat poissa niin Joensuun seudulle katseet kääntänyt Juuka kuin Nurmeksenkin liian vahvaksi pelkäämä Lieksa, onnistumiselle on paremmat mahdollisuudet.

Valtimon päätöksentekijät näyttävät laskeneen, että 2 000 asukkaan suhteellisen syrjäisen kunnan olemassaolon edellytykset ovat liian heiveröiset. Valtimo sinnitteli velattomana mutta palvelutason heikkouden kustannuksella. Kun palveluita oli pakko alkaa korjata ja samaan aikaan ikärakenne heikkeni heikkenemistään, velkaan oli pakko turvautua. Valtionavustuksien varaan ei enää pysty rakentamaan, ja eläkeläisten määrä kasvaa.

Vaikka Valtimon ja Nurmeksen yhteinen historia on niin kaukana, ettei sitä kukaan muista, se toivottavasti saa Nurmeksen vastaavan kosintaan myönteisesti ainakin neuvottelujen verran. Tuskin sitä on jätetty ennakkoon selvittämättäkään. Kuten Valtimon valtuuston puheenjohtaja Ilona Alhoniemi (kesk.) sanoi, toivottavasti edellisten neuvottelujen laskelmista edes osa pätee yhä.

Aiemminkin kuntaliitoksen on luonnehdittu jääneen pienestä kiinni, joten nyt on kaikki edellytykset odottaa suotuisaa lopputulosta. Pielisen Karjala tarvitsee vahvistuvia hartioita.

Valtimon kunnanjohtajan ero ensi vuoden puolella merkitsee erityistä neuvottelusaumaa. Valtimolla on vankka puolesta puhuja neuvottelujen ajaksi, mutta hänestä ei ole painolastia uudistuvan kaupungin virkamiehistöön.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi