Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Ilmastonsuojelu ainoa oikea tie

  • Karjalainen

Vaikka ilmastonmuutos näyttää vääjäämättömältä, pieninkin teoin muutosta on mahdollista hidastaa.

 

Joensuun kaupungissa kasvihuonepäästöjen vähentäminen otetaan huomioon lähes kaikessa tekemisessä (Karjalainen, 6.12.). Muun muassa energiatehokkuus kaupungin rakennuksissa on kohentunut, kaupungin ajoneuvoja vaihdetaan vähäpäästöisempiin ja kierrätysmahdollisuuksia parannetaan.

 

Joensuulle ja seutukunnalle laadittiin ilmastostrategia vuonna 2009. Ilmastostrategia ja sen toteuttamisohjelma ovat oikea tapa reagoida Kioton ilmastosopimuksen vaatimuksiin. Kioton ilmastosopimus päättyy ensi vuoden lopussa, joten miinusta Joensuun seudun ilmastonsuojelutoimissa on ilmastostrategian laatiminen kovin myöhään. Kuitenkin – parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

 

Ilmastonsuojelun vaikeus on sen näkymättömyys. Tämänhetkiset suojelutoimenpiteet konkretisoituvat vasta kymmenien vuosien päästä.

 

Pienet ilmastoteot arjessa ovat kuitenkin konkreettisia – hehkulamppujen vaihto energiansäästölamppuihin tai jätteiden kierrätys mahdollisimman tarkasti. Vaikka vaikutukset ilmastoon eivät näy heti, kiitos tekijälle tulee parhaimmassa tapauksessa pienempänä energiankulutuksena tai vähentyneenä jätteen määränä.