Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Jungnerin vaihtuminen jo todennäköistä

  • Karjalainen

SDP:n puoluesihteerin Mikael Jungnerin luottamus demarikentällä alkaa rakoilla niin, että MTV 3:n uutiset (4.12.) kuvaa tilannetta jopa kapinaksi. MTV 3 kysyi SDP:n piirihallituksen jäseniltä kantaa Jungneriin, ja miltei neljäsosa vastaajista katsoi Jungnerin onnistuneen tehtävässään huonosti.

 

Hyvän tai erittäin hyvän arvosanan Jungnerille antoi SDP:n piirihallituksen jäsenistä 49 prosenttia, mutta vertailussa muihin puoluesihteereihin ei Jungner tältäkään osin menestynyt: kokoomuksen Taru Tujuselle antoi hyvän tai erinomaisen arvosanan hänen kenttäväestään 97 prosenttia, perussuomalaisten Ossi Sandvikille 79 prosenttia ja keskustan Timo Laaniselle 55 prosenttia.

 

Ensimmäisenä Jungneria vastaan kytevän kapinan SDP:ssä nosti esiin Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari, joka kolumnissaan (2.12.) kertoi Jungnerin ”Facebook-ajan johtamistavan” aiheuttavan poikkeuksellisen voimakasta kritiikkiä demarikentällä. Junkkarin mukaan Jungneria kritisoidaan myös siksi, että hän ei kierrä kenttää ja keskittää puolueen lehdistötuen Uutispäivä Demarille ja verkkoviestintään. Jungnerin ajaman linjauksen myötä SDP:n maakuntalehdistä jäljelle on jäämässä toistaiseksi vain Viikko Pohjois-Karjala.

 

Jungnerin johtamisopit ovat varmasti monen mielestä omalaatuisia. Jungner on kertonut tavoittelevansa muun muassa johtamista ilman varsinaista johtamista, mikä monista näyttää enemmän velvollisuuksien laistamiselta kuin tehokkaalta delegoinnilta. Aluksi SDP:ssäkin näytettiin hurmaantuneen näistä Jungnerin raikkailta tuntuneista teeseistä, mutta nyt demarikentällä kaivattaisiin puoluesihteeriltäkin tunteen palon lisäksi hihojen käärimistä ja konkreettisia tekoja.

 

Vaatimukset Jungneria kohtaan ovat lisääntyneet SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen valtiovarainministeriyden myötä. Kun puolueet joka tapauksessa henkilöityvät voimakkaasti puheenjohtajaansa ja puoluesihteeriinsä ja kun Urpilaisen aika kuluu nyt tehokkaasti EU:n rahoituskriisin ratkaisemisessa, Jungnerin odotetaan tukevan Urpilaista kiertämällä tämän puolesta enemmän kenttää.

 

On jopa todennäköistä, että ensi kesän puoluekokouksessa Helsingissä SDP:n puoluesihteeri vaihtuu, mikäli Urpilainen ei suorastaan edellytä Jungnerin jatkamista tehtävässään. Kritiikki Urpilaista kohtaan vaimeni puolueessa tämän onnistuttua hyvin eduskuntavaalikamppailussa ja nostettua puolueensa hallitukseen, mutta tuoreimmatkaan puoluekannatusluvut eivät mairittele päävasemmistopuoluetta. Jungneriin kohdistettu demarikentän arvostelu kummunnee juuri näistä puolueen alhaisista suosiolukemista.