Torstai, 21.3.2019 
Pentti
Pääkirjoitus

Soten kohtalo ratkaisee kevään vaalivoiton

  • Karjalainen
SDP:n kannatus suosituimpana puolueena vankistui hieman lokakuussa, ilmenee Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Vaalivoitto ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa ei ole kuitenkaan vielä kirkossa kuulutettu. Nimittäin kokoomus nosti kannatustaan demareita enemmän ja kirii takaa into piukalla.

Jännittävä on demareiden ja kokoomuksen kärkikamppailu todennäköisimmän seuraavan pääministeripuolueen asemasta. Nyt kannatuslukemat ovat varsin lähellä toisiaan: SDP 22,7 ja kokoomus 20,2 prosenttia. Ero mahtuu kyselyn suurimpia puolueita koskevan virhemarginaalin (1,8 prosenttia) sisälle.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei voi vielä ruveta teettämään itselleen pääministerin takkia. Mitä vaan voi tapahtua ennen vaaleja. Kuitenkin todennäköistä on, että sote-uudistuksen kohtalon selviäminen ratkaisee myös vaalivoiton eduskuntavaaleissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos sote kaatuu perustuslakivaliokunnassa, kuten SDP toivoo, lisää se puolueen kannatusta kohti varmistuvaa vaalivoittoa. Kokoomus taas olettaa soten läpäisevän valiokunnan ja tulevan hyväksytyksi eduskunnassa - niukasti mutta kuitenkin. Silloin demarit saavat näpäytyksen ja kokoomus uuden nosteen kannatukselleen.

Se on hyvinkin mahdollista, sillä tässä vaiheessa liikkuvia äänestäjiä on huomattavan paljon. Ylen kyselyssä vain 59 prosenttia vastaajista halusi nimetä puolueen, mitä nyt äänestäisi. Toinen suuri mielenkiintokysymys on duunarinaisten äänestyskäyttäytyminen. Nimenomaan he nostivat demareiden kannatusta tässäkin kyselyssä. Työmarkkinakärhämät ja -väännöt satoivat SDP:n laariin.

Keskustan alamäki jatkuu, ja puolue vaikuttaa pudonneen ratkaisevasti kärkikaksikon kyydistä. 16,5 prosentin kannatus näyttää miltei toivottamalta takamatkalta. Vihreiden kannatuksessa ei näy vielä viimeviikkoinen puheenjohtajavaihdos. Käänteen vihreiden nousuun odotetaan näkyvän jo seuraavassa, marraskuun kannatuskyselyssä. Tulee yllätys, ellei niin käy.

Nyt näyttää, että maakuntavaalit siirtyvät keväältä ensi syksyyn. Se selkeyttää myös Pohjois-Karjalassa eduskuntavaaleihin valmistautumista. Näkymä on jännittävä. Demareilla ja keskustalla on maakunnassa runsaasti hyviä ehdokkaita, joilla on aito mahdollisuus tulla valituiksi, kokoomuksella ei ole.