Tiistai, 20.8.2019 
Sami, Samuli, Samu
Pääkirjoitus

SDP jyräämässä selvään voittoon Savo-Karjalassa

  • Karjalainen
Savo-Karjalan vaalipiirissä näyttäisi ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa tapahtuvan se, mitä valtakunnalliset puoluekannatusarviot ennustavat myös koko maassa tapahtuvan: SDP nousee vaalivoittoon, keskustan kannatus putoaa, kokoomus säilyttää asemansa, ja perussuomalaisten kannatus putoaa rajusti vuoden 2015 eduskuntavaalien tasosta.

Tämä käy ilmi Karjalaisen (tänään) ja Savon Sanomien Tietoykkönen Oy:llä teettämästä Savo-Karjalan vaalipiirin puoluekannatusarviosta. Sen mukaan vaalipiirin suurimpana puolueena säilyvän keskustan kannatus oli loka-marraskuun vaihteessa Savo-Karjalan alueella 27,2 prosenttia, SDP:n 23,6 prosenttia, kokoomuksen 11,5 prosenttia, vasemmistoliiton 9,2 prosenttia, perussuomalaisten 9,0 prosenttia, kristillisdemokraattien 8,9 prosenttia, vihreiden 7,5 prosenttia ja sinisten kannatus 2,0 prosenttia.

Tällaisella vaalituloksella keskusta saisi Savo-Karjalasta nykyisten kuuden sijaan viisi kansanedustajaa, SDP:n edustajamäärä tuplaantuisi nykyisestä kahdesta ja perussuomalaisten kansanedustajamäärä putoaisi nykyisestä kolmesta yhteen. Muiden puolueiden edustajamäärät pysyisivät entisellään - kokoomuksen kahdessa sekä niin vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien kuin vihreidenkin yhdessä kansanedustajassa - eivätkä siniset saisi Savo-Karjalasta ainoatakaan kansanedustajaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kannatusmuutokset vuoden 2015 eduskuntavaaleihin verrattuna ovat merkittäviä. SDP harppaisi ylöspäin noin kahdeksan prosenttiyksikköä ja siten aivan keskustan kintereille, ja keskustan kannatus laskisi viitisen prosenttiyksikköä. Hajaantuneen perussuomalaispuolueen kannatuksesta katoaisi yli puolet. Savo-Karjalan gallup osoittaa kannatuksen kohenemista myös pienimmille eduskuntapuolueille, etenkin vasemmistoliitolle, vaikkei se näyttäisi riittävän tuomaan yhdellekään niistä lisää kansanedustajapaikkoja.

Vaikka gallup osoittaa selvää vasemmistovyöryä SDP:n johdolla, on se siten Savo-Karjalassa vaaleja ajatellen lupaava muidenkin puolueiden paitsi perussuomalaisen ja sinisten kannalta. Puolueiden väliset kannatusmarginaalit ovat pieniä, vaaleihin on vielä runsaasti aikaa, ja onnistuneilla vaalikampanjoilla on vielä paljon tehtävissä.