Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Pääkirjoitus

Vihapuhe ei ole aitoa ja oikeaa isänmaallisuutta

  • Karjalainen
Isänmaallisuus ei ole vihapuhetta! Tällainen tai ainakin tämän ajatuksen sisältävä huudahdus näyttää näinä päivinä ilmestyvän miltei jokaiseen verkkokeskusteluun, jossa aiheena ovat vihapuhe, sananvapauteen sisältyvä vastuu tai suvaitsemattomuus.

Tämä argumentti on sinällään täysin totta, joskin usein sen kirjoittaja tarkoittaa tälle täysin päinvastaista asiaa ja puolustaa vihapuhetta.

Isänmaallisuus ei todellakaan ole vihapuhetta, eikä verkkoon pesiytynyt vihapuhe ole isänmaallista toimintaa. Tämä asia meidän kaikkien suomalaisten olisi syytä tehdä erityisesti näin itsenäisyyspäivänä sekä itsellemme että muille selväksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutamat suvaitsemattomuutta ja suoranaista ihmisvihaa huokuvat, marginaaliset mutta samalla verkossa äänekkäät kansalaisryhmät ovat koettaneet omia itselleen isänmaallisuuden käsitteen sekä oikeuden sitä määrittää - ja ne ovat valitettavasti tässä pyrkimyksessään ainakin osin onnistuneetkin. Tämä näkyy siinä, että alati yhä suurempi osa suomalaisista kavahtaa liittää tätä määritelmää itseensä puheissaan, teoissaan tai vaikkapa pukeutumisessaan.

Suomen leijona -koru kaulassa tai siniristilippusymboli paidassa on tästä samasta syystä tänä päivänä monille suoranainen kauhistus.

Tämä isänmaallisuuden käsitteen anastaminen saattaa olla yhtenä syynä myös sille, että Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kyselyn mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on laskenut (Karjalainen, 30.11.). Se on toki yhä korkealla tasolla mutta laskenut erityisesti nuorten keskuudessa, vaikka toisaalta nuoret tuntevat olevansa osa Suomea ja luottavat perinteisiin instituutioihimme.

Juuri vihapuhe, siihen liittyvä henkinen poteroituminen sekä isänmaallisuuden käsitteen vääristyminen voivat olla tämän huolestuttavan muutoksen taustalla. Samassa veneessä olemisen tunne on valveutuneiden nuorten mielestä heikentynyt, koska jotkut tahot keikuttavat yhteistä venettä ja koettavat työntää muita siitä ulos.

Hiljaisen enemmistön on syytä ottaa isänmaallisuuden käsite takaisin sen anastaneilta ja tehdä heillekin selväksi, mitä tämän päivän isänmaallisuus ja aito suomalaisuus oikeasti ovat. Ne ovat avoimuutta, avarakatseisuutta, suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi