Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Vihreät yllätti kaikki hallituslinjauksellaan

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto yllätti varmasti myös oman puolueensa kannattajat, kun hän ilmoitti Maaseudun Tulevaisuuden (14.12.) haastattelussa, ettei vihreät sulje pois hallitusyhteistyötä myös perussuomalaisten kanssa.

Haavisto perustelee lehdelle kantaansa sillä, että eduskuntavaaleihin on vielä aikaa ja puolueiden linjaukset saattavat muuttua. Lehden mukaan Haavisto ei pidä tämän yhden puolueen demonisoinnista. Hallitusyhteistyön ratkaisevat asiat, eivätkä puolueiden nimet, hän tähdentää.

Haaviston kannanotto on todellakin suuri yllätys, sillä vihreät ja perussuomalaiset ovat kauempana toisistaan kuin yö ja päivä ja Haaviston edeltäjä Touko Aalto sulki aivan ehdottomasti pois sen vaihtoehdon, että vihreät mahtuisi samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aalto totesi Ylen Ykkösaamussa syksyllä 2017, että perussuomalaisten linjaukset perus- ja ihmisoikeuksista, maahanmuutosta, turvapaikanhakijoista ja talouskysymyksistä ovat kaukana vihreiden näkemyksistä ja että hän pudottaa perussuomalaiset pois mahdollisista hallituskumppaneista, kun taas kaikkien muiden kanssa voidaan asiat edellä käydä keskustelua.

Myös kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Antti Rinne (sd.) ovat todenneet useaan otteeseen, että he näkevät vaikeaksi löytää yhteistä arvopohjaa Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Sipilä ja Orpo heittivät tällä samalla perusteella perussuomalaiset ulos hallituksesta kesäkuussa 2017 ja jatkoivat hallitusyhteistyötä perussuomalaisista erkaantuneiden sinisten kanssa.

On edelleen miltei mahdotonta nähdä sellaista mahdollisuutta, että perussuomalaiset kelpaisi minkään muun eduskuntapuolueen hallituskumppaniksi, ja useissa arvokysymyksissä vihreät on siitä kaikkein kauimpana.

Kannattaakin kiinnittää huomio siihen, mitä niin Haavisto kuin muutkin puoluejohtajat toteavat: He haluavat antaa myös perussuomalaisille mahdollisuuden muuttaa linjauksiaan ja tekevät lopullisen ratkaisun asiasta vasta vaalien jälkeen. Tällaista perussuomalaisten muuttumista nykyistä salonkikelpoisemmaksi ei ole näköpiirissäkään, vaan se päinvastoin näyttää muuttuvan entistä ehdottomammaksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi