Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Sovinnaisia rajoja rikkomaan

  • Karjalainen

Jos koko Euroopan unioni huojuu taloudellisen kriisin vuoksi ja Suomessa on koettu poliittinen kriisi, ei Suomen koettelemuksia voi verratakaan toisen EU-maan Belgian ongelmiin.

Belgiassa käytiin hallitusneuvotteluja ennätykselliset 541 vuorokautta, ja sopu kuuden puolueen hallituksesta syntyi vasta sitten, kun maan luottolukitus oli heikentynyt. Belgia on valahtanut Kreikan ja Italian jälkeen jo euroalueen kolmanneksi velkaisimmaksi maaksi.

Belgian pääministeriksi nimitettiin tiistaina sosialistien Elio Di Rupo. Di Rupo rikkoo monella tapaa rajoja, sillä hän on maansa pääministerinä ensimmäinen sosialisti 40 vuoteen, ensimmäinen ranskankielisen vähemmistön edustaja 30 vuoteen ja ensimmäinen avoimesti homoseksuaali koskaan.

Sovinnaisten rajojen rikkomista tarvitaan nyt paitsi Belgiassa myös koko EU:ssa, kun likimain kaikki kansantaloudet ovat ylivelkaantuneet. Toivottavasti luovuus löydetään tällä viikolla, sillä se saattaa olla ratkaisevan kohtalokas koko yhteisen valuutta-alueen kannalta.

Belgiassa luovuutta edustaa myös se, että puolueet sopivat historiallisesta uudistuksesta, jolla valtaa siirretään keskushallinnosta alueille. Euroopan kriisin purkamiseksi tällaista sietäisi kokeilla laajemminkin, ja myös Suomen sisällä.