Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Biotalouden keskus on vaalimisen arvoinen

  • Karjalainen

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun hallitus esittää, että Savonia ammattikorkeakoulu hoitaisi jatkossa Joensuussa järjestettävän kansanmusiikin opetuksen Kuopiosta käsin. Muu amk-tasoinen musiikin opetus loppuisi, ja ammatillista musiikkikoulutusta annettaisiin vain konservatoriossa eli ammattiopistotasolla.
Pop/jazz-linja seuraisi klassisen musiikin jälkiä Kuopioon.
Ammattikorkeakoulun hallitus päätyi näin täysin vastakkaiselle kannalle kuin opetus- ja kulttuuriministeriö, joka nimenomaan kirjasi esityksessään musiikin opetuksen jatkettavaksi Joensuussa.
Pitäisikö tässä nyt ajatella, että paikallistasolla on parempi tietämys siitä, mikä on paikallisesti hyvä ratkaisu? Näinhän monesti sanotaan, jos keskushallinnon päätökset eivät miellytä. Vai yrittääkö ammattikorkeakoulun hallitus nyt kylmästi kävellä ministeriön ylitse?
Loput 80 yhteensä sadasta lopetettavaksi vaadittavasta aloituspaikasta höylätään tekniikasta ja muotoilusta, joka loppuisi ammattikorkeakoulutasolla Pohjois-Karjalasta kokonaan. Ammattikorkeakoulun hallitus pyrkii näin pelastamaan maaseutuelinkeinojen koulutusohjelman. On ikävää, että luovat alat ja maaseutuelinkeinot joutuvat näin vastatusten. Molemmat ovat Pohjois-Karjalan identiteetin ja työllisyyden kannalta tärkeitä.
Sirkkalassa on uuden uutukainen biotalouden keskus, johon on kerätty synergiseen yhteyteen maaseutuelinkeinot, metsätalous ja ympäristöteknologia. Kokonaisuuden arvo on enemmän kuin osiensa summa, joten sen vaalimiseen on täydet perusteet.
Juuri tällainen korkeakoulutuksen rypäs antaa pohjan innovatiiviselle monialaiselle ammattitaidolle, jonka varassa Pohjois-Karjalankin tulevaisuus pitkälle on. Modernilla näkemyksellä ja osaamisella ryyditettyjä peruselinkeinoja ei pidä langeta ylenkatsomaan. Puhdas luonto, metsä ja ruoka ovat elämisen perusteita aina.
Ikäluokat pienenevät, ja rahat vähenevät – siinä paalutus, jonka varaan tulevaisuuden koulutusta rakennetaan Suomessa. Koko Euroopan, eikä vain Suomen, tulevaisuutta rakennetaan osaamisen ja innovaatioiden varaan, sillä vanhat peruspilarit murenevat.
Suomen hallituksen näkökulmaa ei voi olla ihmettelemättä. Kataisen–Urpilaisen hallituksessa sekä sivistyspuolue kokoomus että koko kansan tasa-arvoisen koulutuksen perinteinen vartija sosiaalidemokraatit ovat nyt peitset tanassa nimenomaan sivistystä ja koulutusta vastaan.
Iskulauseenomaisesti on hoettu, kuinka Suomeen jäävät luovuutta ja osaamista vaativat työvaiheet, vaikka mekaaninen kokoonpano katoaakin. Tällä menolla ja tällä politiikalla näin ei käy. Hallitus on pelaamassa Suomelle huonoja kortteja.