Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Nimikristillisyys vähenee

  • Karjalainen

Luterilainen kirkko pääsee aloittamaan uutta kirkkovuotta paljon levollisemmissa tunnelmissa kuin vuosi sitten, sillä kirkosta eroamisten määrä on tasaantunut viime vuoden eroryntäyksen jälkeen. Television homoillan jälkimainigeissa suomalaiset erosivat kirkosta runsaslukuisemmin kuin koskaan pääasiassa yhden poliittisen puolueen, kristillisdemokraattien, ja erityisesti sen puheenjohtajan Päivi Räsäsen kannanottojen vuoksi.

Nyt Räsänen on sisäministerinä vastuussa myös kirkollisista asioista, ja samaa sukupuolta olevien avioliittolaki on vastatuulessa eduskunnassa. Silti virta pois luterilaisen kirkon jäsenyydestä on puolittunut.

Ilmeisesti ihmiset, joiden näkökanta homoudesta on eniten ristiriidassa luterilaisen kirkon virallisen kannan kanssa, ovat  jo lähteneet. Tänäkin vuonna kirkko menettää 40·000 jäsentä.

Uskonnosta on tullut yhä selkeämmin henkilökohtainen ja tarkasti harkittu ratkaisu. Nimikristillisyys, tavan vuoksi kirkkoon kuuluminen, on yhä useammalle turha, jopa vastenmielinen reliikki ajasta, jolloin ei ollut mahdollisuutta henkilökohtaisiin uskonratkaisuihin.

Kastaminen ei enää ole yhtä tärkeä riitti kuin aikaisemmin, mutta rippikoulu ja kirkkohäät halutaan.