Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Seuraamuksia turha pohtia liikaa ennakkoon

  • Karjalainen

Euroopan unionin johtajien perjantaina päättyneessä huippukokouksessa ei saavutettu sellaista ratkaisevaa läpimurtoa, jolla koko euroaluetta repivä velkakriisi saataisiin ratkaistua.
Kokouksessa sovittiin jäsenmaiden budjettisääntöjen tiukentamisesta, mutta likikään kaikkia EU:n 27 jäsenmaata ei saatu sopimukseen mukaan. Iso-Britannia ja Unkari jättäytyivät kokonaan sopimuksen ulkopuolelle. Ruotsi ja Tshekki käsittelevät asiaa myöhemmin parlamenteissaan.
Suomi jäi Brysselissä yksin vaatimaan yksimielisyyttä euroalueen pysyvän kriisirahaston päätöksenteossa. Pääministeri Jyrki Kataisella (kok.) oli tämä epäkiitollinen velvollisuus ilmoittaa Suomen kantana muille maille, ettei Suomi hyväksy muiden kannattamaa linjaa 85 prosentin määräenemmistöstä.
Saksan ja Ranskan ehdotus 85 prosentista tyrmättiin torstaina Suomen eduskunnassa. Perustuslakivaliokunnan mukaan tämä muutos veisi Suomelta sen omaa budjettivaltaa siinä määrin, että muutoksen hyväksymiseen tarvittaisiin eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö. Tällaista enemmistöä eduskunnasta ei löydy.
Suomi jarruttaa siis jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä yksin EU:n päätöksentekoa, mikä ei voi olla vaikuttamatta koko Suomen asemaan unionissa. On hyvin mahdollista, että Suomi ei tämän jälkeen saa ymmärrystä muilta mailta omille toiveilleen esimerkiksi harvaan asuttujen alueidensa tukemiseksi.
Tällaisia seuraamuksia on kuitenkin toisaalta turha pohtia, kun kyse on lopulta demokratian toimivuudesta. Kun oppositio kokonaisuudessaan ja hallituskin valtaosin on sekä ennen eduskuntavaaleja että niiden jälkeen edellyttänyt Suomen kansallisen edun tiukempaa varjelemista EU:ssa ja kun kansalaiset ovat tälle linjalle vaaleissa luottamuksensa antaneet, sillä linjalla on myös edettävä.
On toisaalta korkea aikakin, että EU:n mallioppilaana tunnettu Suomi pitää tiukasti kiinni omista periaatteistaan ja edustaan. Ei tällainen sooloiluksikin tulkittava käytös EU:ssa sitä paitsi mitenkään ainutlaatuista ole, eikä suomalaisten pidä liiaksi pohtia, mitä muut meistä ajattelevat – olkoon se kuinka ominainen kansallispiirteemme tahansa.
Aivan tuloksettomaksi Brysselin kokous ei jäänyt. Kokouksessa sovittiin myös, että budjettisääntöjä pettävä maa automaattisesti rangaistukset, jos sitä ei enemmistöpäätöksellä vastusteta. Myös IMF:n osuutta kriisin hoitamisessa lisätään. Lisää päätöksiä tarvittaneen silti piankin.