Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Oiva aloitus säästökuurille

  • Karjalainen

Yleisradion toiminnan rahoitusta ollaan sanomalehti Keskisuomalaisen (8.12.) mukaan varaamassa entistä todennäköisemmin valtion budjettiin. Puolueiden eduskuntaryhmät eivät kuitenkaan ole löytäneet yhteisymmärrystä siitä, mistä Ylen tarvitsemat noin 500 miljoonaa euroa vuodessa tulisi ottaa. Kun etenkään kokoomuksessa ei haluta kasvattaa valtion budjetin menoja Ylen vuoksi, haetaan ratkaisuksi uutta veroa tai muuta maksua.
STT:n viime torstaina haltuunsa saaman Yle-uudistuksen tekstiluonnoksen mukaan rahoitusvaihtoehtoja olisi edelleen kaksi: suora budjettirahoitus tai nykyisen tv-luvan korvaaminen henkilökohtaisella veroluonteisella maksulla. Maksun tasoksi on kaavailtu tuloihin suhteutettavaa 50–150 euroa, ja myös yrityksille kaavaillaan liikevaihtoon suhteutettavaa 150–300 euron maksua.
Kun jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja, pitää valita vähiten huonoin. Se on suora budjettirahoitus. Tv-maksu ei olisi suurikaan muutos nykyiseen, kotitalouksilta ja yritysten toimipaikoilta perittävään noin 250 euron tv-maksuun.
Ylen rahoituksen sisällyttäminen valtion budjettiin on oiva tapa aloittaa turhien menojen karsiminen vastaavalla summalla.