Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Maaseudun merkitys kasvaa tulevaisuudessa

  • Karjalainen
Koko Suomi ja koko Pohjois-Karjala halutaan pitää asuttuna. Tästä on suomalaisilla laaja yksituumaisuus.

Kuvan toinen puoli on menossa oleva keskittämis- ja kaupunkilaistumiskehitys. Sitäkään ei voi kiistää. Keskuskaupungit imevät asukkaita ja yritystoimintaa.

Nykykehitys ei vie kuitenkaan pohjaa siltä, että maaseudulla on paljon mahdollisuuksia jatkossakin. Maaseudun merkitys asuin- ja työpaikkana kasvaa tulevaisuudessa. Noin uskoo esimerkiksi aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki (Karjalainen, 30.12.). Keskittämisen aika ja suuruuden logiikka väistyy. Alamme elää taas pienten paikallisyhteisöjen kautta, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jotta vastavirtaan porskuttajia löytyy ja tulee, tarvitaan päättäjiltä tekoja korupuheiden sijaan. Se tarkoittaa, että myös maaseudulle on järjestettävä kehittymisen edellytyksiä: yhteiskunnallista infraa, täsmäelinkeinopolitiikkaa ja palveluja. Niillä tuetaan paitsi asumista myös työllistävää yritystoimintaa.

Moniyrittäjyys on suuri mahdollisuus maaseudulla, samoin verkostoituminen ja yhteistyö. Katajamäki ehdottaa, että yrittämisestä kiinnostuneista nuorista muodostetaan paikallisia elinkeinojoukkueita. Niitä tukisivat ja valmentaisivat yrittäjyyden tiellä paikalliset vanhemmat yrittäjät - sekä tietysti yhteiskunta omilla tukitoimillaan.

Maaseudun mahdollisuuksien hoksaamista tarvitaan myös matkailussa, toteaa Itä-Suomen yliopiston matkailuliiketoiminnan professori Raija Komppula (Karjalainen, 3.1.). Merkittävät sijoitukset keskuskaupungin ulkopuolelle Kolille ja Bomballe Nurmekseen ovat paitsi matkailun myös maaseudun mahdollisuuksien kehittämistä.

Nousevia arvoja ovat paikallisuuden arvostaminen, eettisyys ja vastuullisuus. Niistä ollaan matkailussa valmiita maksamaan entistä enemmän ja matkustamaan niiden perässä. Ruuan merkitys matkailutäkynä korostuu tulevaisuudessa. Kuinka näiden tuotteistamisessa onnistutaan Pohjois-Karjalassa, ratkaisee pitkälle sen, miten matkailuliiketoiminta kehittyy tulevina vuosina.

Yleensä maaseutuammateissa on runsaasti mahdollisuuksia lähiruuan tuotannossa, eettisessä eläintaloudessa ja erilaisessa tietoyrittämisessä. Siksi tietoliikenneyhteydet on saatava tasavertaiseen kuntoon myös maaseudulla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa