Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Pääkirjoitus

Rajamuuri lipeämässä Trumpin käsistä

  • Karjalainen
Amerikkalaiset kokoontuivat kuuntelemaan presidentti Donald Trumpin puhetta kansallisen hätätilan julistamisesta rahoituksen saamiseksi Meksikon-muurille. Kansallista hätätilaa ei tullut, mutta lööperiä odotettuun puheeseen sisältyi sitäkin enemmän.

Kansallinen hätätila ei ole amerikkalaisittain niin äärimmäinen keino, miltä se Suomessa kuulostaa, mutta jokainen julistettu kansallinen hätätila laskee tämän aseen käytön kynnystä. Se näyttää hirvittävän jopa Trumpia, sillä kalikka voi kalahtaa joskus tulevaisuudessa omaan tai ainakin oman puolueen ja omien kannattajien nilkkaan.

Silti ei ole sanottua, etteikö Trump vielä kaivaisi asetta takataskustaan, sillä tie kompromissiin ei näytä tasoittuvan. Rakennusmateriaalin muuttaminen betonista teräkseen ei vakuuta demokraatteja eikä muuria vastustavia republikaanejakaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kymmenminuuttisessa puheessaan presidentti suolsi faktantarkistajien mukaan runsain määrin venytettyjen totuuksien lisäksi suoranaisia valheita, mikä tuskin hämmästytti ketään. Tosin ei totuuden venytyksellä mitään merkitystä ole: Trumpin ydinkannattajakunta ei ole ennenkään ollut tarkka faktoista, eivätkä hänen vastustajansa ole ennenkään uskoneet Trumpin puheita.

Liittovaltion halvaantuminen budjettikiistoihin ei sekään ole uusia asia, mutta tällä kertaa toimintojen ja palkanmaksun keskeytyksen pituus käy jo tavallisten kansalaisten taloudellisen ja poliittisen ymmärryksen päälle. Sen enempää amerikkalaisilla kuin suomalaisillakaan ei ole suositusten mukaista kuukauden tai kahden palkkaa tilillään hätätilanteita, ei edes presidentin jääräpäisyyttä vasten.

Trump seisoo nyt kuilun reunalla, tai ehkä muurin huipulla. Omaa toimintaansa kehuvan twiittailun lomassa hän pohtinee, miten pitkälle riita kannattaa kiristää. Vaalilupausten muuria Meksikon rajalle ei tule, sen teki selväksi viimeistään demokraattien menestys välivaaleissa.

Rajamuurin Trump tuli luvanneeksi - tapansa mukaan - vaalihurmoksessa kepein asiatiedoin. Trump oppii nyt kantapään kautta, ettei vaalilupauksista kannata pitää liian kovaa meteliä, vaan aina kannattaa valmistautua hautaamaan ne hiljaisuudessa. Kokeneet poliitikot tietävät tämän.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi