Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Pääkirjoitus

Hallitus osasi suhteuttaa ongelmaa ja sen ratkaisuja

  • Karjalainen
Hallitus päätti perjantaina, että ulkoministeriö selvittää, voitaisiinko kansainvälisiä sopimuksia muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin. Samoin se päätti, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia erityisesti Irakiin tehostetaan. Suomi kääntyy asiassa EU-komission puoleen ja neuvottelee myös samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa.

Hallituksen on lisäksi määrä saada valmiiksi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta ennaltaehkäisevä toimenpidekokonaisuus helmikuun puolessavälissä. Se sai poliisijohdon tilannekatsauksen lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta sekä Oulun ja Helsingin tapauksista. Tämän katsauksen mukaan ongelma on laaja ja erityisesti lapsia ja nuoria lähestytään netissä entistä enemmän, minkä vuoksi poliisin pitää panostaa erityisesti nettipoliisitoimintaan.

Tuoreeltaan Oulun ja Helsingin tapausten jälkeen esitetyt jyrkät vaatimukset laantuivat viikon aikana, ja hallitus suhteutti asiaa, kuten sen pitääkin. Yleisen tuohtumuksen vallitessa ei pidä tehdä kauaskantoisia ratkaisuja, ja kansainväliset sopimukset estävät toteuttamasta muiden muassa hallituspuolue sinisten vaatimusta törkeiden rikoksen tehneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista myös turvattomiin oloihin. Ketään ei voi lähettää kuolemaan, kuten valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) jo tiistaina vastasi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joka tapauksessa on olemassa ongelma, johon pitää löytää lääkkeitä, ja sellaisia lääkkeitä niin hallitus kuin eduskuntaryhmät alkuviikon kokouksessaan etsivät ja myös löysivät. Erityinen ongelma on se, että ulkomaalaisten ja erityisesti irakilaisten suhteellinen osuus seksuaalirikoksista on lisääntynyt, ja tähän on määrätietoisesti puututtava.

Samalla on pidettävä mielessä, että valtaisa enemmistö niin irakilaisista kuin kaikista turvapaikanhakijoista ei ole syyllistynyt rikoksiin eikä ole uhka kenellekään, ja yhtä lailla suuri osa heistä on ilmenneistä rikosepäilyistä suuttuneita ja nyt myös peloissaan yltyneen lynkkausmielialan vuoksi.

Lasten seksuaalirikokset eivät Suomessa alkuunkaan loppuisi, vaikka maasta karkotettaisiin kaikki ulkomaalaissyntyisetkin. Onkin puututtava ennen muuta muihin ja aidompiin niihin altistaviin syihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa