Keskiviikko, 21.8.2019 
Veini, Soini
Pääkirjoitus

Perussuomalaiset ovat nyt matkalla kohti vaalivoittoa

  • Karjalainen
Perussuomalaisten kannatus on kääntynyt vuodenvaihteen jälkeen selvään nousuun, ja sillä on otollinen tilaisuus nousta yhdeksi huhtikuisten eduskuntavaalien voittajista ja lisätä nykyistä kansanedustajamääräänsä. SDP on puolueista vahvimmilla tavoittelemassa vaalien suurimman puolueen ja samalla pääministeripuolueen asemaan, kun kokoomus on joutunut vaikeuksiin ja sen kannatus näyttää kääntyneen selvään laskuun.

Näin voidaan päätellä Ylen (7.2.) Taloustutkimuksella teettämästä puoluekannatusarviosta. Sen mukaan tammi-helmikuun vaihteessa SDP:n kannatusosuus oli 20,1 prosenttia, kokoomuksen 17,3, keskustan 15,6, vihreiden 14,6, perussuomalaisten 12,0 ja vasemmistoliiton 8,6 prosenttia.

Suurimmat muutokset Ylen kuukauden takaiseen vastaavaan mittaukseen verrattuna olivat kokoomuksen 2,3 prosenttiyksikön pudotus sekä perussuomalaisten 1,8 prosenttiyksikön nousu. Näistä erityisesti perussuomalaisten nousu näyttää varmalta, sillä jo edellisessä Ylen (10.1.) puoluegallupissa sen kannatus kapusi 2,1 prosenttiyksikköä sitä edeltäneestä vastaavasta mittauksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näiden tutkimusten tekohetkellä käyty keskustelu maahanmuuttajien seksuaalirikoksista ja vanhustenhoidon epäkohdista näyttää sataneen perussuomalaisten laariin sekä rokottavan suurten puolueiden ja niistä eniten kokoomuksen kannatusta.

Taloustutkimuksen mukaan vanhustenhoidon tilasta käydyn keskustelun vahingollisuus kokoomukselle näkyy myös siinä, että tutkimusjakson kaksi viimeistä viikkoa - jolloin tämä keskustelu on ollut vilkkaimmillaan - ovat olleet kokoomukselle huonoimmat.

Erityisen merkityksellinen on se tutkimushavainto, että perussuomalaisten kannatusnousu ei tule juuri lainkaan muista puolueista vaan katsomosta: niiltä ihmisiltä, jotka ovat aiemmissa vaaleissa äänestäneet tuolloin vielä Timo Soinin johtamia perussuomalaisia. Selkeän maahanmuuttovastainen puolueen nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon edustama linja on saamassa selvän selkävoiton tässä äänestäjäjoukossa, mikä tietää soinilaisille sinisille vajoamista marginaaliin.

Paljon voi vielä tapahtua ennen vaaleja, mutta paljon on jo alkuvuodesta tapahtunutkin, ja Halla-aho on rakentamassa uutta jytkyä.