Maanantai, 13.7.2020 
Joel, Ilari, Lari
Pääkirjoitus

Seuraava soteen lähtö alhaalta ylöspäin

  • Karjalainen
Yllätys ja ei mikään yllätys. Tuohon tapaan sinkoilivat arviot perjantaina sen jälkeen, kun ensin soten ilmoitettiin kaatuneen ja heti perään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) jättävän hallituksen eroanomuksen.

Epätoivoiseksi räpeltämiseksi kääntynyt vakava yritys uudistaa Suomen sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmä teki siis mahalaskun. Taas. Mikä surullisinta, sama näytelmä, tosin ilman hallituksen eroa, nähtiin myös neljä vuotta sitten.

Nyt päärooleissa olivat keskusta ja kokoomus, neljä vuotta sitten kokoomus ja SDP. Antti Rinteen SDP on määrätietoisesti unohtanut, että poliisin virkaa hoiti edellisessäkin näytelmässä perustuslakivaliokunta eikä uutta sotea saatu syntymään parlamentaarisesta valmistelusta huolimatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallitus haukkasi sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa liian ison palan. Jo itsessään se olisi ollut suuri urakka. Kun siihen kytkettiin kokoomuksen yksityistämishaaveet, joita kutsuttiin valinnanvapaudeksi, ja keskustan haluama koko aluehallinnon uudistaminen, paketista tuli hallitsematon.

Noin laajan uudistuskokonaisuuden hallitseminen ei onnistunut sen enempää poliittisesti kuin teknisestikään. Suomen poliittisesta järjestelmästä on tullut liian tiukasti vaalikausivetoinen, jossa yhteistyö hallitus-oppositio-akselin ja eduskuntakausien yli ei enää onnistu mitenkään. Se on vahingoksi kaikelle.

Ilman muuta on myös vakavasti selvitettävä, onko perustuslain tulkinnastakin tullut poliittinen ase niin, ettei se ole enää pelkkää lakien laillisuusperustan varmistamista.

Pohjois-Karjala on nyt voittaja omassa sarjassaan. Päätös ponnistaa keulilla ja luoda oma sote-uudistus, Siun sote, oli kaukaa viisas. Kaikista ongelmistaan ja kaikesta niskaansa aiheesta ja aiheetta saamastaan loasta huolimatta Siun sote merkitsee nyt sitä, että hallituksen sote-ratkaisun kaatuminen ei iske maakuntaan suurella dramatiikalla. Useimmissa maakunnissa tilanne on paljon huonompi.

Sosiaali- ja terveysasiat hoidetaan täällä jo nyt niillä leveämmillä harteilla, joita koko maahan yritettiin luoda. Pitäisikö valtakunnallinen järjestelmä luodakin maakunnallisten sotejen pohjalle?

Se lienee nyt kaikille selvää, että alueiden eroja ei voida jättää huomioon ottamatta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi