Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Pääkirjoitus

Soteuudistus on kuollut - Siun sote elää ja jatkaa

  • Karjalainen
Hallituksen ja soten sekä maakuntauudistuksen perjantainen kaatuminen ei suuresti hetkauta kenttää Pohjois-Karjalassa. Toki uudistuksia valmistelleet asiantuntijat etsivät nyt askelmerkkejä, kuinka työ jatkuu ja mihin saakka.

Soteuudistuksen kaatuminen ei tee kuitenkaan tyhjäksi sitä, että maakunnassa tehtiin oma soteuudistus ennakoiden. Maakunnallinen Siun sote ja sen taustalla yhtiöitetyt palvelut jatkavat ennallaan.

Siun sote aloitti toimintansa virallisesti vuoden 2017 alusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näin jälkikäteen voisi todeta, että muutokset tehtiin viisaasti niin, että tilanne on omissa käsissä. Soteuudistushan ei lopu tähän: samat ongelmat jäävät ratkomatta, ja niiden kimppuun on uuden hallituksenkin käytävä. Pohjois-Karjalassa isot rakenteet on uudistettu, ja sikäli maakunnassa ollaan paremmassa asennossa.

Toki Siun sotessa kehitettävää riittää, ja tokko valmista koskaan tuleekaan. Huoli on aina - kuinkas muuten - rahasta. Uudistuksen kaatumisen negatiivinen puoli on se, että se olisi tuonut Siun sotelle hieman lisää rahaa, toteaa Ilkka Pirskanen (Karjalainen, 8.3.).

Se olisi varmasti kelvannut niin Siun sotelle kuin Pohjois-Karjalan kunnillekin, jotka ovat parhaillaan pureksineet kuntayhtymän maksuosuuksia vuodelta 2018. Asia on herättänyt kapinamielialaa niissä kunnissa, joiden viime vuoden maksuosuus kasvaa.

Maakuntauudistusta valmistelleen valmistelutoimielimen vetäjä Pekka Kuosmanen korostaa myös, ettei valmistelutyö ole mennyt hukkaan (Karjalainen, 8.3.). Siun soten syntymistä Kuosmanen pitää tärkeänä maakunnallisten palvelujen kannalta.

Näyttää siltä, että iso osa tästä valmistelutyöstä on sellaista, josta voidaan niin haluttaessa jatkaa suoraan. Mikäli SDP voittaa vaalit ja Antti Rinteestä tulee pääministeri, pallo on hänellä.

Paljon on kiinni siitä, kuinka isoja veivauksia nyt valmisteltuun malliin tehdään. Valinnanvapaus siten, että terveyspalveluja tuottavat yritykset ovat samalla viivalla julkisen sektorin toimijoiden kanssa, ei demareille käy. Mikä muu ei käy, jää nähtäväksi.

Suuri kysymys on jatkossakin, kuinka sotemenojen kasvua pystytään hillitsemään. Kyse on valtavista summista. Tähän ei ole vielä kuultu demareilta selkeätä ratkaisua.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi