Torstai, 19.9.2019 
Reija
Pääkirjoitus

Päättäjiltä halutaan vastuullisia lupauksia

  • Karjalainen
Ilmastonmuutos on tosiasia. Ilmastonmuutos on täällä. Sitä ei voida kokonaan estää, ja vaikutusten vähentämiseenkin tarvitaan radikaaleja toimia. Ne pitää tehdä nyt.

Näissä tunnelmissa käydään eduskuntavaalikampanjaa - ja vähän myöhemmin eurovaalikampanjaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan vain alle kymmenen prosenttia suomalaisista ei pidä ilmastonmuutosta vakavana uhkana (Karjalainen, tänään).

Ilmastonmuutos on edennyt sellaisella vauhdilla, jota ei voitu edes kuvitella. Tavoite vain kahden asteen lämpenemisestä on jo käytännössä toiveajattelua. Ilmastonmuutos on elämän ja kuoleman kysymys, mutta koska se on - myös lyhyen tähtäyksen - taloudellinenkin kysymys, sen torjunnasta on tuskallista päästä yhteisymmärrykseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmastonmuutosta vähätteleviä ja sen kieltäviä on kuitenkin yhä vähemmän.

Noin puolet suomalaisista sanoo ilmastonmuutoksen vaikuttavan äänestyspäätökseensä tulevissa eduskuntavaaleissa, ja 40 prosenttia aikoo äänestää ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta toimivaa ehdokasta.

Kansanedustajaehdokkaat joutuvat paneutumaan aiheeseen huolella, eikä raflaaviin heittoihin ole enää varaa.

Näistä saattaa sittenkin tulla ilmastonmuutosvaalit tai vähintäänkin ilmastonmuutos on yksi maahanmuuton ja sote-uudistuksen kaltainen pääteema. Tästä perinteisestä talvesta huolimatta ilmastonmuutos ei ole enää epäkonkreettinen tulevaisuuden asia. Siihen on tarttumapintaa jo jokaisella. Helteitä, myrskyjä, sateita ja pimeyttä koetaan jo, ja useimmat ihmiset ymmärtävät, ettei ilmastonmuutos merkitse yksinomaan lämmintä säätä vaan sen lisäksi entistä epävakaampia ja tällekin leveysasteelle epätyypillisiä säätiloja ja olosuhteita.

Yli 70 prosenttia suomalaisista sanoo muuttaneensa kulutustapoja ja käyttäytymistä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Pienillä askelilla halutaan tehdä oma osa, joskin suurten valtioiden odotetaan edelleen kantavan suurin vastuu.

Energiayhtiö Loisteen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen valossa näyttääkin selvältä, että vaalitaistelussakaan ei enää kannata singota ilmoille mitä tahansa saunan kiukaista tai viherpiipertäjistä. Suuri enemmistö on lukenut läksynsä, ymmärtänyt lukemansa ja haluaa päättäjien toimivan sen mukaan.