Torstai, 19.9.2019 
Reija
Pääkirjoitus

Koululaisten lakot eivät ole ongelmattomia

  • Karjalainen
Viime perjantaina monet koululaiset ympäri Suomen osallistuivat ilmastolakkoihin. Käytännössä lapset ja nuoret jättivät koulupäivän kesken tai väliin ja osoittivat mieltään ilmaston puolesta.

Nämä ilmastolakot saivat alkunsa viime vuonna ruotsalaisen Greta Thunbergin aloitteesta. Thunberg kieltäytyi menemästä perjantaisin kouluun ennen kuin ruotsalaiset poliitikot ottavat ilmastonmuutoksen vakavasti.

Lakkoilmiö on levinnyt koko Euroopan alueelle. Kuusitoistavuotias Thunberg on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Thunberg ja suomalaiset nuoret ovat sitä sukupolvea, joka näyttää eniten kantavan huolta ilmaston tilasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osa kouluista ei ole oikein tiennyt, miten tähän lakkoon tulisi suhtautua. Osa on kieltänyt oppilaita osallistumasta siihen, mikä luonnollisesti on herättänyt närää etenkin aktivistien keskuudessa. On vedottu muun muassa siihen, että koululaisilla ei ole lakko-oikeutta. Osa on sitä mieltä, että lakkoon osallistuminen on lasten perustuslaillinen oikeus, mikäli vanhemmat ovat lakkoiluun antaneet luvan.

Ilmastokysymykset ovat olleet viime vuosina yhä enemmän tapetilla, ja juuri nyt muun muassa lähestyvien eduskuntavaalien takia. Lakon ajankohta ei liene sattuma.

Näyttää siltä, että lakkoilu ja aktivismi kouluissa leviävät muutenkin. Muistamme kaikki Kontiolahden Oivariini-keskustelut, ja Eno on saamassa oman lakkonsa tulevalla viikolla, kun Enon koulun vanhempainyhdistyksen päättämä lakko toteutuu (Karjalainen, 15.3.).

Juuri tämä erottaa Enon lakon ja yleisen ilmastolakon: aloite on tullut vanhemmilta, ei lapsilta.

Vanhempainyhdistyksen mukaan Joensuun kaupunki ei ole tehnyt koulun sisäilman parantamiseksi riittäviä toimia.

Tästä kaikesta herääkin kysymys, milloin lakkoilua voi suvaita. Kuka päättää, mistä on sopivaa lakkoilla ja mistä ei?

Lapsista ja nuorista itsestään lähtevä aktivismi globaalissa ilmastokysymyksessä on vielä helppo ymmärtää.

Hankalaksi lakkoilun tekee se, jos vanhemmat ovat aktiivisia ja lapset välikappaleita. Tippaakaan vähättelemättä lakkojen taustalla olevia ongelmia, voikin kysyä, onko tämä oikea tapa hoitaa asioita.