Maanantai, 17.6.2019 
Urho
Pääkirjoitus

Varovainen myönteisyys lisääntyy faktojen myötä

  • Karjalainen
Suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat myönteisempiä kuin koskaan,selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta Arvo- ja asennemittauksesta. Väestöllisistä syistä maahanmuuttoa lisäisi 39 prosenttia suomalaisista. Vuonna 1998 näin ajatteli 19 prosenttia suomalaisista. Asenteet ovat muuttuneet jo kolmena mittauskertana peräkkäin myönteisempään suuntaan.

Mielipiteet eivät ole kuitenkaan vakiintuneet. Suomalaiset eivät tiedä, mitä tulijoista pitäisi oikein ajatella. Lähes neljä kymmenestä uskoo, että ulkomaalaisten lisääntyvä maahanmuutto tuo Suomeen hyödyllisiä kansainvälisiä vaikutteita. Sama määrä pitää vaikutuksia kielteisinä. Asenneilmastoa ovat saattaneet viilentää vuodenvaihteen jälkeen esiin tulleet törkeät seksuaalirikosepäilyt. Puolet ajattelee, että muuttajat haluavat vain hyötyä elintasostamme.

Ehkä hieman yllättäen Itä-Suomessa on eniten maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvia. 46 prosenttia itäsuomalaisista suhtautuu asiaan myönteisesti. Karjalaisen vaalikoneessa peräti seitsemän kymmenestä Savo-Karjalan kansanedustajaehdokkaasta kertoo kannattavansa osaavan ulkomaisen työvoiman lisäämistä. Etelä-Suomessa asiaan myönteisesti suhtautuvia on vain 38 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat Itä-Suomessa vaikuttanevat mielipiteisiin. On ymmärretty, että osaavia työntekijöitä puuttuu monilta eri aloilta, eikä väestökatoalueilla ole riittävästi omaa porukkaa kasvamassa työntekijöiksi. Kun syntyvyys vähenee, osa asukkaista muuttaa pois ja väestö eläköityy, työntekijöitä tarvitaan myös Suomen ulkopuolelta.

Suomalaiset ovat yhä asenteissaan varpaisillaan, vaikka Suomi on kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaansa viime vuosina. Myös tulijat ovat muuttuneet. Turvapaikanhakijoiden määrä on romahtanut ennätysvuoden 2015 lukemista. Tuolloin Suomeen saapui peräti 32 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna turvapaikkahakemuksia jätettiin enää 4 548, mutta hakemuksista puolet oli uusintahakemuksia. Yhä useampi ulkomaalainen tulee Suomeen työn tai opiskelun perässä. Ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia työn perusteella tehtiin viime vuonna lähes 11 000.

Evan mukaan maahanmuuttokielteisyys on kasvanut aina vaalien alla, mutta nyt tällaista kehitystä ei ole näköpiirissä. Voi sanoa, että varovainen myönteisyys lisääntyy faktojen myötä.