Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Pääkirjoitus

Vastakkainasettelu lietsoo poliittista väkivaltaa

  • Karjalainen
Puoluejohtajat kiirehtivät sunnuntaina kilvan tuomitsemaan poliittisen väkivallan ja vaatimaan vaalirauhaa sen jälkeen, kun ulkoministeri Timo Soini (sin.) oli joutunut vaaralliseen tilanteeseen yleisötapahtumassa Vantaalla.

Aggressiivisesti käyttäytynyt, Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutunut mies oli Korson maalaismarkkinoilla koettanut lähestyä Soinia ja lyödä tätä, mutta paikalla olleet poliisit olivat puuttuneet tilanteeseen ja ottaneet voimakasta vastarintaa tehneen miehen haltuunsa.

Maanantaina puolestaan vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmeed kertoi joutuneensa pahoinpitelyn uhriksi Helsingin Itäkeskuksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puoluejohtajien kannanotoissa uhkaavat tilanteet tuomittiin demokratian vastaisina sekä tähdennettiin sitä, että politiikan erimielisyydet pitää voida ratkaista puhumalla ja kenenkään uhkaamatta. Muiden puoluejohtajien joukossa myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho painotti Suomen olevan siitä poikkeuksellinen maa, että täällä poliitikot voivat liikkua kadulla ja että sellaisena Suomen kuuluu säilyä.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ilmaisi puolestaan huolensa poliittisen ilmapiirin kiristymisestä Suomessa. Risikko muistutti valheiden ja vastakkainasettelun olevan poliittisen väkivallan polttoainetta.

Nämä johtavat poliitikot ovat oikeassa. Tähän saakka on ollut Suomelle suuri rikkaus se, että poliitikot ovat voineet tavata kansalaisia ilman ympärilleen rakennettua massiivista turvakoneistoa, ja tästä on myös pidettävä kiinni.

On itsestään selvä asia, että väkivallalla uhkaaminenkin on ehdottoman tuomittavaa. Yhtä itsestään selvää pitäisi kuitenkin kaikille poliitikoille olla myös se, että he itse eivät sellaiseen kannattajiaan yllytä tahallisella väärinymmärtämisellä, leimaamisella ja vastakkainasettelujen rakentamisella. Valitettavasti tällaiseen yllyttämiseen törmää alati entistä useammin.

Kun osa poliitikoista tällaista harrastaa ja yltyy siinä melkoiseen matalaotsaisuuteen erityisesti sosiaalisessa mediassa ja verkon keskustelupalstoilla, on ollut vain ajan kysymys, että tällaisista jopa aivan tietoisista rajojen koettelemisista sekä niistä seuranneesta some-vihasta leimahtaa jotakin konkreettisempaa pahaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa