Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Pääkirjoitus

Vihapuheen vaarallisuus huipentui Ruandassa

  • Karjalainen
Ruandan kansanmurhasta tulee kuluneeksi tässä viikonvaihteessa 25 vuotta. Hiukan yli kolmessa kuukaudessa hutut tappoivat 800 000 oman maan kansalaista, tutseja ja maltillisia hutuja. Mikä on kaukaisen Afrikan maan antama opetus niin Yhdysvalloille kuin Euroopallekin?

Rinnan tutsien kanssa eläneet hutut kiihotettiin vihaan ja kansanmurhaan keinolla, joka on nykyään kovasti innostuneessa käytössä: vihapuheella. Sitä ei epäröidä hyödyntää Suomessakaan.

Liioitellen ja valehdellen toiset saadaan näyttämään syyllisiltä - mihin tahansa ongelmaan. Uskomattomat väitteet alkavat näyttää mahdollisilta, elleivät suorastaan tosilta, kun niitä toistetaan tarpeeksi monta kertaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juutalaisten joukkotuhonnasta ei sittenkään opittu mitään.

Eurooppalaisten, suomalaistenkin, on syytä pitää mielessä vihapuheen vaarallisuus. Ruandassa vihaa lietsottiin suusta suuhun ja radioitse. Nykyisin puhe leviää paljon nopeammin ja vaarallisemmin: elämme pitkälti omissa kuplissamme, emmekä välttämättä tiedä koko totuutta siitä, mitä toisissa kuplissa on meneillään. Maahanmuuttajiin kohdistuneen vihapuheen syvä olemus kävi ilmi sen jälkeen, kun kantasuomalaisen pedofiiliringin rikosepäilyt tulivat ilmi. Kaikki maahanmuuttajat leimanneesta Oulu-ilmiöstä ei ole ollut nyt merkkiäkään.

Eurovaalien alla varaudutaan ulkopuolelta tulevaan, lähinnä venäläiseen, vaikuttamiskampanjaan Euroopan kansallismielisten ja äärioikeistolaisten taustalla. Riippumatonta, avointa mediaa tarvitaan entistä enemmän tosiasioiden kertojana. Jokainen poliitikko ja jokainen kansalainen kantaa suurta vastuuta totuudessa pysymisessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi