Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Talous ja työllisyys edellä hallitusta kokoamaan

  • Karjalainen
Paine kasvaa ja kiire tulee, kun Suomelle ruvetaan kokoamaan uutta hallitusta. Eurovaalit ovat viiden viikon päässä ja Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa heinäkuun alussa. Viimeistään siihen mennessä pitäisi olla koossa toimintakykyinen hallitus, joka on uskottava myös EU-maiden päättäjien silmissä.

Tilannetta hankaloittaa vaalien lopputuloksen historiallinen tasaisuus. Vaaleissa ei saatu yhtä suurta voittajapuoluetta. Sen sijaan SDP:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannatusluvut ovat käytännössä tasoissa, eikä keskustakaan jäänyt kauaksi. Kukaan näistä neljästä ei yltänyt 20 prosentin kannatukseen. Tasaisuus vaikeuttaa enemmistöhallituksen kokoonpanon etsimistä ja löytämistä.

Toinen näiden vaalien ilmiö on eduskunnan sukupuolijakauman tasoittuminen ja nuorentuminen. Eduskuntaan valittiin ennätyksellisen paljon naisia, ja eduskunnan keski-ikä laski. Vaikka tämä ei suoraan vaikuta hallituksen kokoonpanon rakentumiseen, heijastuu se politiikkaan, kun uusi eduskunta ryhtyy vääntämään sote-, sotu- ja perhevapaauudistuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallituksen kokoonpano vaikuttaa hallitusohjelmaan. Siksi palikoiden ja vaihtoehtojen yhteen sovittelussa on nähtävä yli ennen vaaleja paljon puhuttaneiden maahanmuutto- ja ilmastonmuutoskysymysten. Tärkeintä on sopia kokoonpano ja ohjelma, jolla hallitus sitoutuu ponnistelemaan talouskasvun jatkamiseksi ja työllisyyden parantamiseksi.

Tällä hetkellä parhaat pelikortit ovat demareilla ja perussuomalaisilla. Ydinkysymys on, mahtuvatko ne samaan hallitukseen. Maanantaina perussuomalaiset ilmoitti halunsa neuvotella monipuoluehallituksesta. Vaalivoittajalta onkin lupa odottaa hallitusvastuun kantamista, vaikka se sitten käytännössä edellyttääkin asioiden yhdessä sopimista ja tinkimistäkin.

Kokoomuksenkin kannalta mahdollisimman laajapohjainen hallitus on helpoin mutta tuskin paras vaihtoehto. Sateenkaarihallituksen toimintakyky on aiemmin testattu ja kevyeksi havaittu. Kokemukset ovat muistissa.

Keskusta hävisi vaalit ja teki viisaasti, kun ei ilmoittanut jäävänsä oppositioon. Voi olla, että keskustaa tarvitaan hallitukseen. Keskustalla on kiistatta ansionsa talous- ja työllisyyskehityksen kääntämisessä. Tärkeää on myös, että maakuntien ääni saa vahvaa roolia jatkossakin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa