Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Pääkirjoitus

Verotuksen uudistukselle selkeät suuntamerkit

  • Karjalainen
Työn ja yrittämisen verotusta on kevennettävä. Vastapainoksi on nostettava ympäristöä ja ilmastoa kuormittavaa niin sanottua haittaverotusta. Siinä on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) asiantuntijaryhmän selkeät suuntamerkit laajalle verotuksen uudistukselle, josta seuraava hallitus joutuu päättämään ja laittamaan toimeenkin.

Ehdotuksen hyöty on kahtalainen kansantaloudelle. Talous nousee, kun työllisyys paranee, syntyy uutta yritystoimintaa ja yrityksiin työpaikkoja. Myönteinen kehitys ruokkii itseään. Toisaalta päästöt vähenevät, jolloin ympäristön tervehtyminen on aidosti mahdollista.

Sitran mukaan uudistus verotuksen painopisteen muuttamiseksi on mahdollista tehdä budjettineutraalisti. Silloin se on poliittisesti helpompi hyväksyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Onpa tuleva hallituspohja millainen tahansa, on Sitran raportti oiva pohja työstettäväksi hallitusohjelmaa tehtäessä. Kerralla uudistusta ei saada aikaan, joten ajoitus ja aikatauluttaminen vaativat myös kaukonäköisyyttä sekä pitkäjänteisyyttä. Toimeenpanoa on järkevä ulottaa yli vaalikauden. Se edellyttää laajapohjaista sopimista. Oleellista on saada uudistus liikkeelle ripeästi.

Oma savottansa on poliittisten päätösten hierominen yksityiskohdista. Mitä veroja lasketaan ja mitä nostetaan? Sinänsä suuret linjat sopivat hyvin puolueiden julistamiin tavoitteisiin. Toisaalla työn verotusta halutaan keventää, toisaalla kiristää kulutus- ja haittaveroja. Kaikki puolueet kantavat huolta pienituloisten verotuksen sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja uudistuksen vaikutuksista siihen.

Sitran ehdotus pohjaa siihen, että Suomenkin on sitouduttava vähentämään ilmastopäästöjä nopeammin ja tehokkaammin kuin mitä tähän mennessä on sovittu. Perussuomalaiset on kyseenalaistanut Suomen osuuden päästöihin ja mahdollisuudet vähentää niitä. Poliittiseksi keppihevoseksi kelpaa verotuksen muutosten kielteiset vaikutukset pienituloisille.

Laaja uudistus tarkoittaisi muutoksia autoilun, kaiken liikenteen ja asumisen verotukseen. Tasapuolinen uudistaminen on vaikeaa, kun alueet ja olosuhteet - karu arki - ovat niin erilaiset eri puolilla maata. Itä-Suomi on siitä hyvä esimerkki. Keppiä ja porkkanaa on voitava jakaa ottamalla huomioon alueelliset erot.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi