Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Pääkirjoitus

Punamultaviisikollavahva kansan kannatus

  • Karjalainen
Vihertävällä viiden puolueen kansanrintamahallituksella on takanaan vahva kansan tuki, ilmenee Ylen perjantaina julkistamasta kannatuskyselystä. Tosin kysely tehtiin ennen kuin Antti Rinne (sd.) julkisti, millä kokoonpanolla hän lähtee yrittämään hallituksen muodostamista.

Kyselyn mukaan SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kannatus on yhteensä 56,4 prosenttia. Viisikolla on eduskunnassa yhteensä 117 paikkaa eli reilu enemmistö suhteessa oppositioon. Tämä antaa voimaa tehdä tarvittaessa vaikeitakin ratkaisuja, ja niitäkin lienee luvassa.

Punamultaviisikon yhteiskannatus on myös selkeästi vahvemmalla pohjalla kuin edellisellä hallituksella sen loppuhetkillä ennen vaaleja. Ylen maaliskuisen puoluegallupin mukaan keskustan, kokoomuksen ja sinisten kannatus oli yhteensä enää 31,1 prosenttia. Pitkään jatkunut alamäki kertoi hallituksen epäsuosion kasvusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kansa halusi muutosta ja sai vaaleissa sellaisen. Vaalivoittajien kannatuksen kasvu näyttää jatkuvan, kuten yleensä käy ensimmäisissä mittauksissa vaalien jälkeen. Tämä näkyy etenkin perussuomalaisten suosiossa. Ylen gallupissa perussuomalaiset on noussut suurimmaksi puolueeksi 18,8 prosentin kannatuksella ohi SDP:n, joka oli ykköspaikalla ennen vaaleja ja suurin myös vaalituloksissa. Perussuomalaiset oli noussut suurimmaksi myös Helsingin Sanomien gallupissa muutama päivä ennen Ylen kyselyä. Puolue oli paalupaikalla edellisen kerran parin kuukauden ajan heti vuoden 2011 jytky-vaalien jälkeen.

SDP voitti vaaleissa, mutta ei niin suurella erolla muihin kuin puolue odotti ennen vaaleja silloisten kannatuslukemien perusteella. Voittajien kelkkakyydin hurma ei kuitenkaan näy SDP:n kannatuksen kasvuna, kuten näkyy vihreillä. Vihreiden kannatus kasvoi jopa enemmän kuin perussuomalaisten. Vihreät ja keskusta ovat nyt tasoissa 13,3 prosentin kannatuksella.

Suomessa on nyt viisi keskisuurta puoluetta keskenään tasaisilla kannatuslukemilla. Tämä tekee hallituksen kokoamisesta hankalaa mutta parin viikon päästä EU-vaaleista erittäin mielenkiintoiset. Minne yltää perussuomalaisten nousukiito ilman keulakuvansa Jussi Halla-ahon ehdokkuutta? Viime EU-vaaleissa perussuomalaiset sai äänistä 12,9 prosenttia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa