Maanantai, 23.9.2019 
Minja, Miisa, Mielikki
Pääkirjoitus

Suomalaiset rakastavat rohkeutta ja ihmeitä

  • Karjalainen
Silloin tällöin Suomi tarvitsee kansallisia hurmospäiviä. Suomen jääkiekkojoukkueen matka MM-kisoissa on täydellinen tarina talvisodan taisteluhengessä. Suomalaiset rakastavat rohkeutta ja ihmeitä. MM-kullan voittaminen on vain urheiluteko, mutta juuri nyt suomalaisilla on lupa nähdä siinä paljon enemmänkin.

Ensimmäinen jääkiekkokulta vuonna 1995 yhdisti suomalaisia, piristi kansakunnan henkistä ilmapiiriä, vauhditti elinkeinoja ja puhalsi talouteen myötätuulta. Laman selätys alkoi tuosta Tukholman ihmeestä.

Nyt Suomi on jälleen tilanteessa, jossa tarvitaan ennakkoluuttomuutta, rohkeutta ja ennen kaikkea joukkueena pelaamista. Talouskehityksessä näkyy synkkeneviä uhkakuvia. Suomessa on pakko tehdä rakenteellisia ratkaisuja, kipeitä leikkauksiakin. Omaa maata ja maalia on varjeltava, on otettava iskuja vastaan ja hyökättävä terhakkaasti joukkueena tekemään uutta aina, kun tulee siihen tilaisuus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi menestyy maailmalla vain joukkueena. Suomi-joukkue tukee parhaitaan ja puolustaa kaikkia suomalaisia, niitä heikompiakin. Sen MM-kulta opettaa jälleen kerran.

Bratislavan ihmeestä tekee talvisodan tarinoihin verrattavan se, että nimettömältä joukkueelta ei odotettu etukäteen mitään. Pitkin matkaa alkoi suomalaiseen tapaan kuulua äänekästä epäilyä, ja kuraakin heitettiin. Valmennusjohto uskoi asiaansa, ja pelaajat sisuuntuivat tekemään kaikkensa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Nyt nämä kultaleijonat ovat unohtumattomia sankareita lopun ikäänsä.

Samaa yhdessä voittamisen asennetta täytyy löytää myös työelämään, yrittämiseen ja politiikkaankin. Viesti poliitikoille ja hallitusohjelmaan on, että liikuntaan kannattaa panostaa. Lasten liikuntaan laitetut rahat poikivat pitkän polun päässä aina makeita voittoja. Työelämässä ja yrittämisessäkin joukkuevoima peittoaa yksilökeskeisyyden. Joukkueena toimiessa parhaat erottuvat ja kaikista pidetään huolta.

Suomessa alkaa olla kansainvälisesti voittavaa palloilukulttuuria. Myös naisten ja nuorten joukkueet ovat tuoneet jääkiekkomenestystä. Voittamisen kulttuurin kehittyminen kertoo, että monta henkistä mörkökynnystä on ylitetty. Mikään ei ole mahdotonta, kaikki on mahdollista. Yhteistyön merkitystä ei korosteta liikaa koskaan eikä missään.