Tiistai, 17.9.2019 
Aila, Aili
Pääkirjoitus

Vasemmistohallitus ohjaa porvarillista Suomi-laivaa

  • Karjalainen
Äänestäjät saavat mitä halusivat, ja Suomi on erikoisessa tilanteessa. Perinteisen mallin mukaan ajateltuna porvarienemmistöistä Suomea luotsaa vasemmistohallitus, vihertävä kansanrintamaviisikko.

Uusi hallitus ansaitsee kaiken tuen ja rohkaisun. Antti Rinne (sd.) lunasti pääministerin paikkansa vetämällä puoluepoliittisesti hankalassa tilanteessa hallitusneuvottelut kaikella kunnialla. Tosin taustan tietäen se ei ole ihme. Rinne tunnetaan juuri taitavana neuvottelijana.

Jo kesäkuun ja heinäkuun kannatuskyselyt tulevat näyttämään, kuinka vankalla pohjalla on hallituksen, etenkin sen vasemmistopuolueiden kannatus. Puhumattakaan hallituksen vasemmistoväritteisestä talous- ja työllisyyspolitiikasta. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syksyn budjettiriihi ja -neuvottelut on ensimmäinen koetinkivi hallitukselle. Pahimmassa tapauksessa, jos talouskasvu ja työllisyyskehitys hidastuvat, hallitus joutuu perumaan heti lupaamiaan menolisäyksiä tai aikatauluttamaan niitä uusiksi. Todennäköisempää on kuitenkin, että tuo tarkastelu tehdään vasta ensi vuoden puolella. Aikatauluja on helppo päivittää, koska hallitus ei kirjannut ohjelmaansa täsmällisiä toteutusvuosia lupaamilleen uudistuksille.

Muutenkin koko hallitusohjelma nojaa enemmän uskontoon kuin laskentoon - uskotaan, että kaikki menee hyvin, koska niin toivotaan ja on sovittu. Hallitusohjelmassa otetaan riskejä ja unohdetaan turvallinen taloudenpito, mutta keinot puuttuvat esimerkiksi työllisyyden parantamiseksi ja talouskasvun tukemiseksi. Herkkyys valtion omaisuuden myyntiin ja velan ottamisen lisääntymiseen saattaa myös kostautua myöhemmin.

Pohjois-Karjalassakin on ehditty jo riemuita hallitusohjelman löysästä kirjauksesta Itäradan suunnittelun selvittämiseksi. Se ei ole lupaus eikä periaatepäätös tarpeellisen hankkeen toteuttamiseksi, joten määrätietoista edunvalvontatyötä täytyy jatkaa terhakasti mahdollisimman laajalla pohjalla.

Sama epämääräisyys verhoaa muitakin uudistuksia, esimerkiksi lääkärien, hoitajien, opettajien, poliisien ja rajavartijoiden lisäämistä. Hoitotakuun lyhentäminen ja oppivelvollisuuden jatkaminen tuskin toteutuvat nopeasti. Työllisyysmielessä on myönteistä, että yritysten verorasitusta ei juurikaan lisätä.