Maanantai, 23.9.2019 
Minja, Miisa, Mielikki
Pääkirjoitus

Vasta heinäkuu näyttää uuden torin onnistumisen

  • Karjalainen
Joensuun kauppatori ei ole vielä valmis. Yksityiskohtia viimeistellään ja puutteita korjataan. Keskeneräisyyden arvostelijoilta toivotaan kärsivällisyyttä hätähousuilun sijaan.

Juhannukselta alkava viisiviikkoinen, etenkin heinäkuu, on perinteisesti torikaupan vilkkainta aikaa. Vasta heinäkuu näyttää ensimmäisen kerran, onko uusittu tori ja kävelykeskustan palvelut onnistunut kokonaisuus. Pitemmän ajan johtopäätökset voi tehdä vasta ensi talven jälkeen. Kiinnostavin kysymys on, tuleeko torille aiempaa enemmän elämää myös talvikuukausiksi.

Nyt alkuvaiheessa asiakkaita ja yrittäjiäkin hämmentää, että aiemmin torilla olleita palveluita on levinnyt Siniselle virralle ja kävelykeskustaan (Karjalainen, 5.6.). Joillekin tori näyttää nyt autiolta. Palvelujen leviämisen voi nähdä myönteisenäkin. Se on kävelykeskustan tarkoitus, että kiinnostavia palveluja on helposti ihmisten saavutettavissa muuallakin kuin varsinaisella torilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tori elää torikaupasta ja yrittämisen sisukkuudesta. Yrittäjät ovat tyytymättömiä esimerkiksi sähkön saamiseen torille, osin jätehuoltoonkin. Tässä kaupunki ei saa kymppipisteitä suunnittelusta ja torin toteutuksesta. Puutteita on kuitenkin luvattu korjata.

Kaikkien etu on, että Joensuussa on elinvoimainen ja -kelpoinen tori, samoin koko kaupunkikeskusta. Siksi kaupungin on viisasta kuunnella yrittäjien toiveita herkällä korvalla. Elinvoimaisuutta tukee, jos keskustaan on helppo tulla kaikilla välineillä ja on helppo liikkua keskustassa.

Torille on luvassa vihreyttä eli istutuksia reunustamaan ja rytmittämään torimaisemaa. Ne ovat äärimmäisen tärkeitä, jotta torista ei synny autiota tai ankeaa mielikuvaa.