Maanantai, 23.9.2019 
Minja, Miisa, Mielikki
Pääkirjoitus

Krista Mikkonen on erinomainen valinta

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan ministerimaakunnan maineen jatkuminen oli yhden äänen varassa, kun Antti Rinteen (sd.) hallituksen henkilögalleriaa muotoiltiin. Pitkäaikainen ministeri Anu Vehviläinen (kesk.) panee nyt ministeripillit pussiin, ja pohjoiskarjalaista työtä jatkaa vihreiden Krista Mikkonen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikkonen peittosi eduskunnasta pudonneen Oras Tynkkysen siis yhdellä äänellä. Vaaleissa valitsematta jääneen istuttamista ministeriksi ei tässä ajassa pitäisi edes harkita. Sellainen antaisi liian helpot avaimet politiikkavihamieliselle puheelle herrain palkkiovirasta.

Mikkosella on kaikki edellytykset hoitaa ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävät hyvin, olipa sitten kyse poliittisesta tai substanssiosaamisesta. Helppo ministerikausi ei tule olemaan, se on selvää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koko vihreän puolueen kannalta on merkitystä, että Mikkonen on helsinkiläisittäin nähtynä maaseutuvihreitä. Tässä hän on Tarja Cronbergin manttelinperijä. Hallitukseen hän kanavoi savokarjalaista ja koko itäsuomalaista ääntä. Siinäkin hänellä on tärkeä rooli ja paljon tehtävää.

Krista Mikkoselle spekuloitiin jopa painavaa sisäministerin salkkua, mutta se meni ymmärrettävästi vihreiden tulevalle puheenjohtajalle Maria Ohisalolle. Ilmasto- ja ympäristöministerin salkulla on kuitenkin etenkin tässä hallituksessa - ja luultavasti aina tästä eteenpäin - erityinen painoarvo paitsi vihreille myös kaikille suomalaisille, niin kuin muullekin maailmalle.

Ympäristön ja ilmaston, meidän kaikkien, eteen on alettava tehdä viimein totista työtä, ja se näyttää olevan Rinteen hallituksen vakaa missio. Tämä on mahdollisuus, ei uhka, jollaista mielikuvaa perussuomalainen puolue elättää.

Uudella ympäristö- ja ilmastoministerillä on joensuulaisena kuntapoliitikkona vankka tietämys siitä pohjasta, mitä pohjoiskarjalainen ja laajemmin itäsuomalainen osaaminen tällä sektorilla tarjoaa. Vaikka ministeri ei voi varsinaisesti vetää kotiinpäin, hänellä on kuitenkin paikallisestikin katsottuna paljon vaikutusvaltaa. Tässä tieto ei lisää tuskaa vaan vähentää sitä.

Hiilineutraaliutta kohti ponnistava Joensuu on vain yksi esimerkki siitä, että nyt ollaan oikealla tiellä. Mahdollisuudet on vain osattava käyttää hyväksi.