Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Pääkirjoitus

Lääkäreiden lisääminen voi jäädä haaveeksi

  • Karjalainen
Antti Rinteen (sd.) viisikkohallituksella on monia kunnianhimoisia tavoitteita. Niistä yksi on lupaus tuhannesta uudesta lääkäristä terveyskeskuksiin ja viikon hoitotakuu päästä lääkäriin kiireetöntä hoitoa vaativissa tapauksissa.

Nopeutetun hoitotakuun toteuttaminen vaatii myös merkittävää hoitohenkilöstön lisäystä. Pelkällä lääkärien lisäyksellä uudistus ei onnistu.

Ylipäänsä tämäkin hallituksen lupaus perustuu uskoon, että talouskasvu jatkuu ja työllisyys paranee. Jos käy toisin, joudutaan pysyviksikin aiottuja valtion menolisäyksiä karsimaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudistuksen mittakaavaa hahmottaa se, että tällä hetkellä terveyskeskuksissa työskentelee noin 3 700 lääkäriä. Lääkäriliiton mukaan työikäisiä lääkäreitä on noin 26 000. Vuosittain eläköityy 500-600 lääkäriä. Vain hieman suurempi joukko, noin 750 nuorta, aloittaa lääkärin opinnot joka vuosi.

Lääkärien määrän lisääminen vaatisi koulutettavien määrän nopeaa ja reipasta lisäystä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viikon hoitotakuun toteuttaminen vaatisi 1 100-1 800 uutta lääkäriä terveyskeskuksiin.

Kun lääkärien koulutus vie vuosia, ei lisäys tapahdu nopeasti, vaikka uudistukseen olisi käytettävissä rahaa riittävästi. Senkään varaan ei voi laskea, että töissä olevia lääkäreitä siirtyisi esimerkiksi kaupunkikeskuksista syrjäisiin, pikkukuntien terveyskeskuksiin.

Lääkärin ammatti kiinnostaa nuoria, joten lisätyt opiskelijapaikat saataisiin varmasti täyteen. Sitten on eri asia, kiinnostaako uusia, nuoria lääkäreitä sitoutua terveyskeskuslääkäreiksi - pakottaakaan kun ei voi. Kunnat ovat ulkoistaneet lääkäripalveluja keikkalääkäreille ja maksaneet huippupalkkoja lääkäripulassa. Tämäkään ei ole terveellinen ja kestävä tie.

Yleislääkärin työ terveyskeskuksessa on monipuolista ja siksi myös palkitsevaa. Toisaalta rasitteena on, että työajasta menee paljon muuhun kuin varsinaiseen lääkärintyöhön. Rasite on myös suuret potilasmäärät.

Kansalaisille hoitotakuu toteutuu nyt eriarvoisesti. Hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat eri puolilla maata. Niinpä sote-uudistuksessa kannattaisi harkita omalääkärijärjestelmää sekä paikkakunnalta toiselle liikkuvia lääkärin ja hoitajan työpareja pitämään vastaanottoa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi