Maanantai, 23.9.2019 
Minja, Miisa, Mielikki
Pääkirjoitus

Vain päällä oleva liivi pelastaa hukkumiselta

  • Karjalainen
Veneilykausi on hyvässä vauhdissa. Etenkin juhannuksen tienoilla vesillä liikutaan perinteisesti paljon.

Pelastusliivien käyttö on keskeinen osa vesiturvallisuutta. Siitä muistuttaa kansallinen Pelastusliivipäivä. Kaikissa Pohjoismaissa haastetaan ensi viikonloppuna (15.-16.6.) kaikki ihmiset pukemaan päälleen pelastusliivit ja jakamaan kuvia sosiaalisessa mediassa.

Pelastusliivit ovat vesillä liikkujien tärkein turvavaruste. Teemapäivä alleviivaa viestiä, että vain päällä oleva liivi voi pelastaa hukkumiselta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jokakesäisiin muistutuksiin on tarvetta. Suomessa menehtyy joka vuosi vesiliikenteessä 40-60 henkilöä. Uimarien hukkumiset, jäihin putoamiset ja muut tapaturmat nostavat vuosittain kuolleiden määrän 100-150 henkilöön. Se on asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin Pohjoismaissa.

Nyt näyttää, että tästä vuodesta ei tule poikkeusta. Hukkuneiden määrä on lievässä kasvussa. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kokoamien ennakkotietojen mukaan toukokuussa hukkui 10 miestä. Alkuvuoden aikana on tähän mennessä hukkunut yhteensä 23 ihmistä.

Pelastusliivi on kuin pyöräilykypärä. Asenne ja esimerkki ratkaisevat. Kun perheen vanhemmat käyttävät joka kerta pyöräillessä kypärää, tulee siitä lapsillekin luonteva ja turvallinen tapa. Samoin pitäisi suhtautua pelastusliiveihin.

Ei riitä, eikä hätätilanteessa auta, että liivit jokaiselle ovat mukana veneessä tai että vesillä liivit puetaan vain lapsille.

SUH-liiton onnettomuusarvioiden mukaan suuri osa hukkumisista olisi vältetty, jos uhrit olisivat käyttäneet pelastusliivejä. Onnettomuus tapahtuu vesilläkin yllättäen. Kun vene kaatuu, sattuu törmäys tai syttyy venepalo, niin useinkaan siinä tilanteessa ei ole aikaa pukea liiviä ylleen. Pelastusliivistä ei ole apua, jos sellainen ei ole valmiiksi päällä.

Onneksi pelastus- ja kelluntaliivit ovat kehittyneet, eivätkä ole kohtuuttoman kalliita. Käyttöä ja käyttömukavuutta lisää, että nykyaikaiset liivit on helppo pukea eikä ne yllä tule ahdistavaa tönkkösuolattu muikku -oloa.

Tyypillinen onnettomuus tapahtuu tutuilla vesillä ja lähellä rantaa. Silti turvallisessa veneilyssä on tärkeää ennakoida tilanteita ja riskejä sekä kyky lukea muuttuvaa säätä.